Een zieke hond herkennen

Een zieke hond is natuurlijk niet prettig. Maar hoe herkent u een zieke hond? Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en te weten wanneer u met uw hond naar de dierenarts moet gaan. Uw hond kan zich gewoon even niet zo lekker voelen, maar hij kan ook echt ziek zijn. U zult snel genoeg aan zijn gedrag merken dat er wat aan de hand is. Zo kan uw hond minder enthousiast reageren, minder zin hebben in eten en minder bewegen en meer in zijn mand blijven liggen. Dit gedrag hoeft niet direct te wijzen op iets ernstigs, maar let erop dat dit gedrag niet langer dan ongeveer twee dagen aanhoudt. Als u zich erg ongerust maakt kunt u natuurlijk altijd even bellen met de dierenarts. Om een zieke hond snel te kunnen herkennen hebben we voor u de belangrijkste symptomen op een rij gezet:

Hond met koorts

Koorts kent meerdere oorzaken, zoals een virale infectie, een parasitaire infectie of een bacteriële infectie. Als u vermoedt dat uw hond koorts heeft, kunt u het beste eerst zijn temperatuur opnemen. Bij honden ligt de gemiddelde lichaamstemperatuur tussen de 38 en 39 ⁰C. Aangezien honden niet kunnen zweten zoals mensen, kunnen ze snel oververhit raken. Als het erg warm is en de koorts is plotseling opgetreden, is de kans groot dat uw hond last heeft van oververhitting. Dit is gelukkig snel te verhelpen door uw hond te koelen met lauwwarm water.


Als u denkt dat de koorts niet wordt veroorzaakt door oververhitting maar door iets anders, is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts. De bovengenoemde soorten infecties kunnen invloed hebben op meerdere organen en zorgen meestal ook voor symptomen als braken, hoesten of diarree. De dierenarts kan de oorzaak van koorts vaststellen en mogelijk verhelpen.


Braken hond

Braken wijst er in het algemeen op dat uw hond iets verkeerds heeft gegeten. Als uw hond blijft braken en er bloed in zijn braaksel zit, dient u direct met uw hond naar de dierenarts te gaan. Daarnaast kan braken voorkomen in combinatie met koorts en wijzen op een infectie.

Diarree

Als de ontlasting van uw hond brijachtig of dun is, als uw hond vaak moet poepen en/of er slijm is te zien in de ontlasting, dan is er sprake van diarree. Het is teken dat het lichaam van uw hond iets kwijt moet wat er niet thuishoort. Lees hier meer over diarree bij honden.

Bloed in ontlasting hond

Bloed in de urine of ontlasting kan een symptoom zijn van meerdere problemen, zoals een infectie, een vergiftiging, problemen met de nieren of interne verwondingen. Raadpleeg daarom altijd de dierenarts als u bloed in de urine of ontlasting van uw hond ziet.

Hondengriep

Hondengriep komt niet vaak voor, maar toch is het belangrijk om de symptomen te herkennen. Hoesten, overmatige snot en slijmproductie en lichte koorts kunnen op hondengriep wijzen. Kenmerkend is dat deze symptomen lang kunnen aanhouden, langer dan bijvoorbeeld een verkoudheid. Als uw hond deze symptomen vertoont is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Deze uitleg van symptomen kan u helpen bij het bepalen of uw hond echt ziek is, of zich slechts niet zo lekker voelt.

Bij twijfel raden we u altijd aan om contact op te nemen met de dierenarts.

Brekz hondenapotheek

Heeft u een ziekte hond en bent u op zoek naar een product dat uw hond kan helpen bij het herstel? Heeft uw dierenarts u een bepaald dieetvoer geadviseerd?

Neemt u een kijkje in onze hondenapotheek.

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.