Heeft mijn hond een gezonde ontlasting?

De ontlasting van je hond zegt veel over hoe hij in zijn vel zit. Eet hij de juiste voeding, is hij levendig en gezond, zonder stress, wormen of andere parasieten? Dan is de kans groot dat de stoelgang goed is. Het voer dat je hem geeft is van grote invloed op de hoeveelheid en samenstelling van zijn uitwerpselen. Hoe minder hondenontlasting, hoe meer voedingsstoffen hij opneemt en gebruikt. Zorg dus dat je de ontlasting van je hond regelmatig checkt. Wanneer er een verstoring in de spijsvertering is, zal dit in de meeste gevallen afwijkende ontlasting tot gevolg hebben.
Bij een gezonde spijsvertering werken de darmen, de lever en de alvleesklier goed samen om eten te kunnen verteren. Gezonde ontlasting is vast van vorm, heeft een (donker)bruine kleur en geen indringende geur. Een ‘goede drol’ pak je dus gemakkelijk op, is niet keihard en niet te zacht. Je viervoeter hoort per dag gemiddeld een à twee keer te poepen.

Mijn hond heeft last van diarree

Als hondenontlasting dun of brijachtig is, je huisdier vaak moet poepen of er bloed en slijm te zien zijn, dan is er sprake van diarree. Het is een reactie van het lichaam, dat het iets kwijt moet dat er niet thuishoort. We maken onderscheid tussen de acute en chronische vorm. De acute vorm duurt maximaal ongeveer een week en wordt meestal veroorzaakt door parasieten zoals wormen, ontwormingsmiddelen, verandering van voeding, bedorven voedsel, vervuild water of een virus. Als je hond gezond is, gaat de dunne ontlasting meestal vanzelf over. Als het niet vanzelf verdwijnt is er sprake van de chronische variant. Ook kan het zijn dat dunne ontlasting steeds terugkeert. Neem in dit geval altijd contact op met de dierenarts.

Mijn hond heeft last van verstopping

Als de ontlasting hard en droog is, uit elkaar valt of afgeplat is en je hond moeizaam aan het persen is zonder resultaat, dan kampt hij waarschijnlijk met verstopping. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Voeding met weinig vezels, het eten van veel botten of veel vers vlees kan tot verstopping leiden. Een andere oorzaak kan een darmvernauwing zijn, bijvoorbeeld door darmpoliepen, littekenweefsel of vreemde voorwerpen die opgegeten zijn en niet in de darmen thuishoren. Andere medische kwalen zoals prostaatproblemen, slappe bekkenbodemspieren, ontstekingen rond de anus of een tumor in het bekken kunnen de darmen ook vernauwen.

Wat vertelt de kleur over de ontlasting?

De kleur van hondenontlasting wordt bepaald door wat je huisdier eet en of zijn darmen, alvleesklier en lever goed functioneren. Een hond die rijst krijgt en dit niet goed verteert zal hondenpoep hebben die licht van kleur is. Donkere voeding zal donkere uitwerpselen opleveren. Melkproducten maken de poep geel. En wanneer je viervoeter gras gegeten heeft, dan kleurt het groen. Witte hondenpoep is vaak het resultaat van veel botten. Zwarte ontlasting is meestal alarmerend en kan betekenen dat er sprake is van een maagdarmbloeding. Kleuren de uitwerpselen oranje, dan kan dit betekenen dat er verhoogde afbraak van bloedcellen is.

Wat te doen bij een ongezonde ontlasting?

Constateer je een afwijkende kleur en twijfel je over de oorzaak? Heeft je trouwe viervoeter uitdrogingsverschijnselen, koorts, bloed bij de ontlasting, moet hij braken, heeft hij persdrang of keren de problemen steeds terug? Raadpleeg dan je dierenarts! Deze zal dan door middel van ontlastings- en bloedonderzoek, endoscopie of een voedselgevoeligheidstest kunnen vaststellen wat er aan de hand is.
Heb je diarree of obstipatie geconstateerd en is jouw hond verder gezond dan kun je zelf veel doen:

  • Zorg ervoor dat je hond voldoende blijft eten en vooral drinken. Met name pups van kleine rassen met te dunne ontlasting kunnen snel verslechteren.
  • Laat je hond met dunne ontlasting vaker uit.
  • Ruim hondenontlasting altijd direct op. Zo voorkom je dat andere huisdieren worden besmet.
  • Voorkom ook dat je zelf ziek wordt door je handen goed te wassen.
  • Geef je huisdier licht verteerbaar hondenvoer.

Licht verteerbare voeding

Licht verteerbare hondenvoeding kan goed door de darmen opgenomen worden. Er blijft weinig onverteerbaar materiaal achter. Heeft je trouwe huisgenoot klachten dan is het raadzaam om hem meerdere kleine beetjes per dag te geven. Bij Brekz vind je een ruim assortiment met graanvrij voer voor honden met gevoelige maag en darmen.

Vezelrijk dieet

Bij verstopping kan een vezelrijk dieet helpen. Vezelpreparaten maken hondenontlasting zachter. Geef deze wel met veel water. Sommige (kant- en klare) vezelrijke dieetvoedingen zijn slecht verteerbaar. Voor honden met darmklachten kun je beter vezels toevoegen aan licht verteerbare hondenvoedingen, zoals hierboven beschreven.

Hypoallergene voedingen

Wanneer je hond allergisch of overgevoelig is voor bepaalde voedingsmiddelen, wil je die natuurlijk mijden. Met behulp van een ‘eliminatiedieet’ kun je er achter komen voor welke voedingstoffen hij allergisch is. Daarbij mijd je gedurende een aantal weken alle voedingsstoffen waarvoor je hond mogelijk overgevoelig is. Blijven klachten weg als je hem overzet op hypoallergeen hondenvoer? Dan is de kans groot dat voedselintolerantie de oorzaak is. Royal Canin Veterinary Diet en Hill's Prescription Diet bieden diverse hypoallergene voedingen aan.

Wormen

Wormen zijn inwendige parasieten en een veel voorkomend probleem bij huisdieren. Ze houden zich schuil in de darmen of elders in het lichaam, waar ze voedingsstoffen opnemen die het dier zelf nodig heeft. Ook kunnen ze lichaamsfuncties verstoren en de gezondheid van je huisdier aantasten. Lees hier meer over het ontwormen van je viervoeter.

     

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.

       

Gerelateerde artikelen

      


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.