Is het Coronavirus gevaarlijk voor mijn kat?

Het Coronavirus heeft invloed op alles en iedereen. Het is logisch dat u als kattenbezitter bang kunt zijn om uw kat buiten te laten jagen/ravotten. Of om zelfs te gaan kroelen en knuffelen met uw poezebeest. Is deze angst terecht? Wat kunt u beter wel en niet doen met uw kat? In dit artikel proberen we uw vragen te beantwoorden.
      

1. Kan mijn kat besmet raken door het coronavirus?

Inmiddels zijn er drie katten en een hond in Nederland besmet geraakt. Waarschijnlijk zijn er in Nederland meer huisdieren besmet geraakt. “Maar als de dieren echt heel gevoelig waren, waren er al vaker meldingen gedaan. Het zou ook kunnen dat katten geïnfecteerd worden, maar weinig ziekte vertonen.” zegt hoogleraar van der Poel, gespecialiseerd in virusoverdracht tussen mens en dier.

Als uw huisdier een onverklaarbare ziekte ontwikkelt en in contact is geweest met iemand die besmet is met het Coronavirus, neem dan contact op met uw dierenarts. Als u met uw huisdier naar uw dierenarts of een dierenkliniek gaat, laat dan van tevoren weten dat u een ziek huisdier meeneemt, dat in contact is geweest met een persoon die besmet is met het Coronavirus. Hierdoor kan de dierenarts/kliniek rekening houden met een eventuele isolatie.

2. Kan ik besmet raken door mijn kat?

Het is begrijpelijk dat u bang bent dat uw kat het Coronavirus kan dragen en u kan besmetten. Het virus komt ook oorspronkelijk van dieren. Zo hebben vleermuizen waarschijnlijk een grote rol gespeeld bij het ontstaan van het Coronavirus. Echter het RIVM heeft aangegeven dat er nog geen verspreiding plaatsvindt van katten op mensen (maart 2020). De diersoorten die waarschijnlijk een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van het virus, hoefijzerneusvleermuizen, komen gelukkig niet in Nederland voor. Tot dusver heeft het RIVM alleen geconstateerd dat het virus in Nederland van mens tot mens wordt overgedragen en niet van dier op mens.

Niettemin is er nog steeds een kans aanwezig dat u besmet kunt raken door uw poes. Veterinair microbioloog Els Broens van de Universiteit Utrecht legt het uit: ‘Het is misschien hetzelfde als wanneer je dezelfde deurklink aanraakt als iemand die corona heeft. Dus wellicht is het handig om te proberen te voorkomen dat andere mensen met jouw hond in contact komen. Nog steeds gaan we ervan uit dat honden en katten geen rol spelen in de verspreiding, maar de kans is nooit nul.

Om verspreiding te voorkomen kunt u zich houden aan de volgende regels:

  • Bent u besmet. Houd dan uw kat zoveel mogelijk binnen of op eigen terrein om eventuele verspreiding te beperken. Probeer wel 1,5 meter afstand te houden en altijd goed uw handen te wassen, want er bestaat een kleine kans dat u uw poes of via uw poes anderen infecteert.
  • Bent u niet besmet. Houd dan katten weg van mensen die positief op het virus getest zijn of huisdieren van die personen. Ook is het belangrijk regelmatig uw handen te wassen met water en zeep.

3. Wat kan ik doen met wat ik nu weet?

Blijf geïnformeerd, kalm en geniet van de ‘quality time’ met uw kat. Vooral katten kunnen een grote rol spelen bij het comfortabel maken van uw thuissituatie. Zij zijn een bron van liefde, comfort en kameraadschap. Is uw kattenvoer op en u bent bang om naar de winkel te gaan? Geen probleem, bij Brekz leveren we kattenvoer tot aan uw voordeur.

Probeer wel ten alle tijden aan de algemene hygiënemaatregelen te houden:

  • Huisdieren niet laten likken of in bed laten slapen en handen wassen na contact met huisdieren en hun voedsel of uitwerpselen.
  • Was uw handen vaak met zeep en water gedurende minstens 20 seconden.
  • Als zeep en water niet direct beschikbaar zijn, gebruik dan een hand desinfecterend middel op alcoholbasis met 60-95% alcohol.
  • Raak uw ogen, neus en mond niet aan met ongewassen handen.
  • Hoest of nies in uw elleboog of gebruik een tissue om uw neus en mond te bedekken en gooi de tissue vervolgens in de prullenbak.

                          

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.