Verhuizen met mijn hond, hoe pak ik dat aan?

Een verhuizing is stressvol voor zowel de eigenaar als de hond. Wanneer je binnenkort gaat verhuizen met de hond, is het verstandig om hem ruim van te voren voor te bereiden op de verhuisdag. Honden zijn typische gewoontedieren en plotselinge veranderingen kunnen een grote impact op ze hebben. Met de juiste voorbereiding hoeft het verhuizen geen probleem op te leveren voor jouw viervoeter.

Voor de verhuizing

Laat je hond alvast wennen
Alhoewel de meeste honden zich voornamelijk aan hun baasjes hechten, geldt dit ook voor hun vertrouwde omgeving. Door de verhuizing wordt deze omgeving van je hond weggenomen, wat erg verwarrend en spannend kan zijn. In het ergste geval kunnen hier gedragsproblemen uit voortkomen, zoals veelvuldig blaffen wanneer hij alleen is in het nieuwe huis. Alhoewel hiervoor diverse oplossingen zijn zoals anti-blafmiddelen, is het uiteraard beter om dit te voorkomen. Het is erg belangrijk dat je de hond van tevoren al rustig aan het nieuwe huis laat wennen. Wanneer je de mogelijkheid hebt om de sleutel van het nieuwe huis al geruime tijd te krijgen voor de werkelijke verhuizing, dan is het zeker aan te raden om hier gebruik van te maken. Zo kan je alvast wat oude vertrouwde spullen in het nieuwe huis neerzetten en er af en toe met je hond heen gaan. Op deze manier kan hij het nieuwe huis en de nieuwe buurt alvast verkennen.

Tijdens het verhuizen

Zo min mogelijk stress
Om stress zo veel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat jouw hond zo min mogelijk meekrijgt van de verhuisdag. De meest ideale oplossing is om je hond te laten logeren bij een vertrouwd persoon. Heb je niet de mogelijkheid om een oppas voor jouw maatje te regelen? Zorg dan voor een rustig plekje in een rustige kamer, met zijn mand, eten, water en favoriete speeltjes. Wordt er druk heen en weer gelopen in alle ruimtes van het huis? Kies er dan voor om jouw hond in de meest rustige kamer te laten liggen, in bijvoorbeeld een hondenbench, zodat hij niemand in de weg kan lopen. Als er een mogelijkheid is voor jou of een vertrouwd persoon om een lange, ontspannende wandeling met je hond te maken tijdens het lossen van de verhuiswagen, dan is dit zeker aan te raden.

Wanneer het een lange rit naar het nieuwe huis betreft, geef tijdens de rit dan voldoende aandacht aan jouw huisdier en stop regelmatig om de poten te laten strekken, zijn behoeftes te laten doen en om wat water te drinken. Zeker wanneer je naar het buitenland vertrekt, doe je er goed aan om jouw hond van tevoren al af en toe in de auto mee te nemen, zodat hij alvast rustig kan wennen aan langere ritten. Laat jouw hond bij voorkeur nooit alleen in de auto achter tijdens bijvoorbeeld een sanitaire stop bij het tankstation.


In de meest ideale situatie laat je jouw hond pas binnen in het nieuwe huis als alle dozen zijn uitgepakt en de meubels op hun plek staan. Laat hem zijn mand zien en laat je hond rustig het huis verkennen. Als jouw hondje zenuwachtig en onzeker lijkt, dan kan je het beste samen rustig het huis verkennen, eventueel aan de lijn. Blijf zelf rustig en negeer de angst van je hond. Door jouw kalme, zelfverzekerde aanwezigheid zal de hond zich sneller op zijn gemak voelen en merken dat er niets aan de hand is.

Wanneer je van jouw maatje weet dat hij snel last heeft van stress, dan kan je er voor kiezen om hem in de dagen rondom de verhuizing eventueel speciaal voer tegen stress geven.

Na het verhuizen

Terug naar oude gewoontes
Je hond is nu in een hele nieuwe omgeving en is nieuwsgierig naar alle nieuwe geurtjes. Het is aan te raden om jouw hond de eerste dagen na de verhuizing nog niet los van de lijn te laten tijdens jullie wandeling. Is je viervoeter zeer energiek en is daardoor los laten lopen belangrijk om zijn dosis energie kwijt te raken? Dan kan je er eventueel voor kiezen om een stukje met hem te fietsen. Zo blijft hij aangelijnd en kan hij toch zijn energie kwijtraken. Kies je er toch voor om je hond los te laten lopen, houd dan voor de zekerheid zijn halsband om met een hangertje waar je telefoonnummer en nieuwe adres op staat. Als jouw hond gechipt is dan is het belangrijk om het nieuwe adres door te geven aan de databank. Dit kan worden geregeld via de dierenarts.

Het allerbelangrijkste na de verhuizing is om zo snel mogelijk de oude gewoontes op te pakken. Mocht je in deze periode nog steeds druk zijn met uitpakken, inrichten en dingen regelen, vergeet dan niet je hond voldoende aandacht te blijven geven. Probeer zoveel mogelijk aan het oude vertrouwde wandel- en eetpatroon te houden die de hond van je gewend is en geef je hond de tijd die hij nodig heeft om te wennen aan jullie nieuwe plek. 

      

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.

Gerelateerde artikelen

          


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.