Uw hond is drachtig

Wilt u graag uw hond laten dekken of is zij al drachtig? Misschien bent u op zoek naar informatie over zwangerschap bij honden? Hoe lang duurt de dracht bij honden, hoe weet u of uw hond zwanger is en hoe kunt u ervoor zorgen dat de bevalling zo soepel mogelijk verloopt? Hieronder vindt u alle belangrijke informatie.

Loopsheid

Een teef wordt gemiddeld twee keer per jaar loops. Hoewel de duur van de loopsheid en het moment van vruchtbaarheid kunnen verschillen per teef, duurt de loopsheid gemiddeld 3 weken. Rondom de tiende dag van de loopsheid is de teef vruchtbaar. De loopsheid uit zich door uitvloeiing uit de vulva en deze zal gezwollen zijn. Ook door bloedonderzoek kunt u laten meten wanneer een teefje vruchtbaar is. Daarbij wordt de waarde van het hormoon progestron in het bloed gemeten.

Dekking

In de eerste dagen van de loopsheid zal de teef nog geen reu accepteren, ze zal hem zeer waarschijnlijk wegjagen als hij een poging doet om haar te dekken. Rondom de tiende dag verandert dit echter, als ze vruchtbaar is zal ze de reu wel toelaten. Wat u als baasje kunt doen rondom de dekking is vooral rust creëren. Laat de honden rustig kennismaken met elkaar zodat de dekking plaats kan vinden. Een succesvolle dekking is geen garantie voor een zwangerschap. Of uw hond drachtig wordt hangt af van het juiste tijdstip van dekking en de kwaliteit van het sperma.

Dracht vaststellen bij uw hond

Na een succesvolle dekking kan een teef zwanger zijn van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Als u zeker wilt weten dat uw hond drachtig is, zult u langs de dierenarts moeten gaan. Om volledige zekerheid te krijgen kan de dierenarts een echo van de buik maken. De echo kan vanaf dag 23 gemaakt worden. Vanaf de 45e dag kunnen  de skeletjes van de pups op een röntgenfoto zichtbaar worden gemaakt. Doordat de hele buik via röntgen in beeld komt, kan de arts op dit moment ook het aantal pups vaststellen. 

Een andere methode om de dracht vast te stellen is om de buikomvang te meten. De buikomvang van de teef zal geleidelijk aan gaan toenemen. De dierenarts zal tussen dag 26 en 30 de vruchtkamers in de buik kunnen voelen. Dit voelen is niet altijd betrouwbaar omdat dit bijvoorbeeld ook afhankelijk is van de buikvulling van de hond. Wanneer de hond bijvoorbeeld een erg volle blaas heeft, kan dit het onderzoek bemoeilijken.

Hoe lang duurt de dracht

De dracht duurt gemiddeld 63 dagen, maar kan tevens variëren van 59 tot 67 dagen. Vanaf 57 dagen zijn de pups levensvatbaar. Bij een groot nest is de drachtlengte gemiddeld korter dan 63 dagen en bij een klein nest vaak langer. Het is altijd belangrijk om de drachtlengte goed in de gaten te houden. Wanneer er bijvoorbeeld maar 1 pup gedragen wordt, is het belangrijk dat de teef deze niet te lang zal dragen.

Voeding tijdens de dracht

In het begin van de dracht heeft een zwangere hond nog geen extra voeding nodig. Naarmate de zwangerschap vordert en afhankelijk van het aantal pups neemt de voedingsbehoefte toe. Na ongeveer 6 weken zullen de pups flink groeien, daar zijn extra voedingsstoffen voor nodig. Het is dan belangrijk om uw hond extra voer te geven. U kunt het beste kiezen voor een product wat geschikt is voor zowel zwangere als melkgevende honden, zoals Royal Canin Starter Mousse Mother & Babydog blikvoer. Afhankelijk van de grootte van uw hond kunt u ook kiezen voor Royal Canin Mini Starter Mother and Babydog hondenvoer voor kleine honden tot 10 kg en Royal Canin Maxi Starter Mother and Babydog hondenvoer voor honden met een volwassen gewicht van 25 tot 45 kg.

De bevalling

Voorbereiding

Gedurende de dracht kan uw hond nog gewoon mee naar buiten en doen wat ze altijd doet. Als de pups flink gaan groeien en haar buikomvang groter wordt, is het verstandig om haar geen zware inspanningen meer te laten verrichten. Voordat de bevalling daadwerkelijk begint, is het goed om al wat voorbereidingen te treffen. Zo kunt u zorgen voor een beschutte, warme en rustige plek waar de hond kan bevallen. U kunt hiervoor werpkist kopen. Het is het handigst als deze een opstaande rand heeft waar de teef wel overheen kan stappen, maar de pups niet. Tevens is het raadzaam om deze werpkist al enkele weken voor de bevalling in huis neer te zetten, zodat de hond eraan kan wennen.

Het is belangrijk dat de plek waar uw hond gaat bevallen goed warm is. Kort na de geboorte kan een pup zijn of haar lichaamstemperatuur namelijk niet zelf goed reguleren. De ideale omgevingstemperatuur voor een pasgeboren pup is 25 graden Celsius. Om de plek zo goed mogelijk warm te houden kunt u de grond afdekken met kranten zodat de plek makkelijk schoongemaakt kan worden. U kunt ook een warmtelamp hangen voor extra warmte.

De daadwerkelijke bevalling

Enkele dagen voor de bevalling zult u wellicht merken dat uw hond onrustiger is dan normaal en dat zij nesteldrang krijgt. Op de dag van de bevalling hebben teven vaak weinig tot geen eetlust en zullen ze vaak hun achterkant schoonlikken.Tevens zal de melkproductie op gang komen en zullen de melkklieren zwellen. Door het dagelijks 3 maal meten van de lichaamstemperatuur van uw hond kunt u ook weten wanneer de bevalling begint. Als u vanaf de 56e dag uw hond 3 maal per dag temperatuurt, krijgt u inzicht in het normale verloop van de lichaamstemperatuur gedurende de dag. 12 tot 24 uur voor het begin van de bevalling zal de lichaamstemperatuur 0.5-1.5 graad dalen.

Zorg ervoor dat uw hond op een rustige plek kan bevallen. De werpkist is hiervoor goed geschikt. In het algemeen geldt dat na ongeveer 45 minuten persen de eerste pup geboren moet zijn. Daarna moet binnen 30 minuten de volgende pup komen. Tussen de geboorte van elke pup mag maximaal 30 minuten zitten. Twijfelt u of het wel goed gaat? Dan kunt u het beste contact opnemen met de dierenarts.

Na de bevalling is het belangrijk dat de melkproductie van de teef voldoende is om alle pups te voeden. Twijfelt u of de teef wel voldoende melk aanmaakt? U kunt ervoor kiezen om de pups bij te voeren met kunstmatige melk, zoals Royal Canin Babydog Milk. De pups zullen de eerste 4 weken alleen melk drinken. Daarna zullen ze pas langzaam overgaan op vast voedsel. Brekz biedt een uitgebreid assortiment aan voer voor puppy's van elk ras. Bekijk ons complete aanbod!

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.