Pijn bij de kat herkennen

Pijn bij de kat herkennen kan erg lastig zijn. Een kat zal zich niet zo snel kwetsbaar opstellen en zal eventuele pijn proberen te verbergen. In de natuur zijn katten op zichzelf aangewezen. Het tonen van zwakte zou hem dan tot prooi maken. Daarom zal uw kat van nature niet zo snel laten zien dat hij pijn heeft. Voor u als baasje ligt er een belangrijke rol in de signalering van pijn of andere ongemakken. Wellicht kent u uw kat door en door en weet u kleine gedragsveranderingen op te merken. Als uw kat plotseling afwijkend gedrag vertoont, is het aan u om te beoordelen of dit te maken heeft met pijn of andere klachten, zoals bijvoorbeeld stress. Om de pijn goed te kunnen herkennen, is het belangrijk om te weten waar u op moet letten. In dit artikel leest u over symptomen die regelmatig voorkomen en wat u het beste kunt doen. Zo hoeft uw kat niet onnodig lang pijn te lijden.

Wat veroorzaakt pijn bij de kat?

Er is een verschil tussen acute pijn en chronische pijn. Acute klachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan wanneer uw kat gewond is geraakt of een verkeerde beweging heeft gemaakt. Chronische pijn is vaak langere tijd (onopgemerkt) aanwezig in het lichaam. Veel voorkomende chronische klachten bij katten zijn artrose en andere spier- en gewrichtsproblemen. Ook ziekte door overgewicht of slecht functionerende organen komen geregeld voor, vooral naarmate de kat ouder wordt. Verder komen gebitsproblemen vaak voor bij katten en deze worden geregeld gemist of onderschat.

Symptomen van pijn bij de kat

De verschijnselen van pijn bij uw kat kunnen erg subtiel zijn. Het is bovendien mogelijk dat uw kat onderstaande signalen afgeeft, vanwege andere redenen. De volgende symptomen kunnen duiden op pijn. Uw kat:

  • heeft mogelijk geen of weinig eetlust

  • kan zich gaan verstoppen / terugtrekken

  • heeft moeite met opstaan, lopen en/of wil niet meer springen / klimmen

  • kan een gespannen houding hebben, zoals een gebolde rug of ineengedoken
  • heeft een andere gezichtsuitdrukking: de ogen samenknijpen, het plat houden van de oren, gespannen neus en bek

  • besteedt minder zorg aan hygiëne. Likt de vacht niet of minder goed schoon. De vacht kan een onverzorgde indruk geven en er dof uit zien

  • wil plotseling niet meer geaaid worden. Kan gaan blazen of miauwen bij aanraking

  • kan minder gebruik maken van de krabpaal en veel meer gaan slapen dan voorheen

Sommige van deze signalen hoeven niet op pijn te duiden. Er kan ook sprake zijn van stress. Ook dit is een probleem waar iets mee gedaan moet worden. Een dierenarts kan u adviseren over de gepaste behandeling.

Help, mijn kat heeft pijn. Wat nu?

Herkent u één of meerdere van bovenstaande symptomen? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met uw dierenarts. De dierenarts zal van u willen weten welke gedragsveranderingen u ziet bij de kat. Het kan behulpzaam zijn om van opvallend gedrag een filmpje te maken of dit op te schrijven. De dierenarts zal uw kat lichamelijk onderzoeken om te achterhalen of bepaalde aanrakingen pijn veroorzaken. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek zullen er misschien een aanvullend bloedonderzoek, scans of röntgenfoto's nodig zijn om de oorzaak van de pijn te achterhalen.

Behandeling van pijn bij katten

Pijn bij de kat is vaak een symptoom van een onderliggend lijden. De pijnklachten kunnen door pijnstilling vaak terug gedrongen worden. De dierenarts zal daarnaast proberen de bron van de pijn weg te nemen en zo de oorzaak van de klachten bestrijden.

Wanneer uw kat acute pijn heeft, door bijvoorbeeld een verwonding, is het vaak een geval van tijd om de blessure te laten genezen. Hierna is de kat vaak weer de oude. Bij chronische klachten kan de invloed op het leven van de kat meer ingrijpend zijn. Klachten zoals bijvoorbeeld bij artrose gaan nooit over en beperken de mobiliteit van uw kat. Toch kunt u met de juiste ondersteuning en behandeling uw kat nog een gelukkig leven geven en de pijn tot een minimum beperken.

Preventie 

Soms zijn pijn, ziektes of aandoeningen bij katten niet te voorkomen. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Ook ouderdomskwaaltjes horen er op den duur bij. Toch zijn er stappen die u als baasje kunt nemen om de kans op pijnklachten bij uw kat zo klein mogelijk te maken:

  • Houd de kat actief. Voldoende beweging houdt de spieren en gewrichten soepel. Dit maakt uw kat fit en weerbaar. Stimuleer ook binnenshuis actief zijn met kattenspeeltjes of een spel.

  • Voorkom overgewicht. Te dikke katten hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische aandoeningen zoals diabetes, artrose en hart- en vaatziekten. Om de kans op het ontwikkelen van overgewicht te verkleinen, kunt u een speciaal light voer geven.

  • Wees alert op vroege signalen van klachten, zodat u kunt ingrijpen voordat de problemen verergeren.

  • Laat uw kat regelmatig controleren door de dierenarts. Bij oudere katten kan het verstandig zijn om een halfjaarlijkse controle uit te voeren. Zij zijn door ouderdom gevoeliger voor pijn en andere ouderdomskwaaltjes.

  • U kunt de gewrichten van uw kat ondersteunen met speciaal voer en supplementen. Supplementen en dieetvoer dragen bij aan het gezond houden van kraakbeen, spieren en gewrichten. Hiermee kunt u klachten bij chronische pijn verlichten en verkleint u de kans op gewrichtsklachten in de toekomst.

Pijn bij de kat is uiteraard erg vervelend. Alles waarmee u uw kat kunt ondersteunen, koopt u voordelig bij Brekz. De beste supplementen, speciale voeding en andere hulpmiddelen kunt u bij Brekz zeer voordelig online bestellen.

Meer weten?

Benieuwd naar onze andere artikelen met informatie en tips over diverse onderwerpen? Bekijk snel eens onze tips & advies pagina! Daar kunt u interessante onderwerpen vinden over o.a. voer, verzorging en de gezondheid van de kat.

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.