Niesziekte bij katten

Niesziekte bij katten is zeer besmettelijk en kan ernstige klachten veroorzaken. Maar wat is niesziekte precies en hoe krijgt uw kat het? En nog belangrijker, wat zijn de behandelopties en hoe kunt u het risico op besmetting verkleinen? In deze blog leggen we het uit.

Wat is niesziekte bij katten?

Niesziekte is een veel voorkomende ziekte onder katten. Het is zeer besmettelijk en het verloop van de ziekte kan erg variëren. Zo kunnen katten klachtenvrij zijn terwijl ze de ziekte bij zich dragen, milde klachten hebben, of in het uiterste geval zelfs aan de ziekte overlijden.

Bij niesziekte maken we onderscheid in twee varianten, namelijk acute niesziekte en chronische niesziekte. Acute niesziekte kan veroorzaakt worden door twee virussen, het Feline Herpes Virus (FHV) en Feline Calicivirus (FCV), waarbij FHV vaak de ergste klachten geeft.

Wanneer katten genezen van acute niesziekte kunnen ze chronische niesziekte blijven houden. De ziekte kan dan eens in de zoveel tijd weer opspelen, echter zijn de symptomen dan vaak mild en kort van duur. Ook kan het zijn dat uw kat chronisch blijft snotteren doordat er littekenweefsel is ontstaan in het neusslijmvlies.

Hoe krijgt een kat niesziekte?

Iedere kat, ongeacht zijn leeftijd, kan niesziekte krijgen. Wel maken katten die in een grotere groep leven meer kans op het oplopen van de aandoening. Denk bijvoorbeeld aan katten in fokkerijen, dierenasiel en zwerfkatten.

Naast dat het virus wordt overgebracht door rechtstreeks contact met een besmet dier, verspreidt het virus zich ook door:

  • De lucht wanneer katten hoesten en niezen.

  • De leefomgeving via oppervlakten als deurklinken, de vloer en voerbakjes.

  • De kleding en handen van mensen, zelfs na het handenwassen.

Het virus blijft ongeveer een week lang actief buiten het lichaam van de kat. Zo’n 50 procent van de katten die niesziekte hebben gehad blijft besmettelijk voor andere katten. Dit maakt niesziekte een zeer besmettelijke en veel voorkomende aandoening onder katten.

Let op: Veel desinfectantia, waaronder alcohol, doden het Feline Calicivirus niet. Alleen chloor en hitte (wassen op 60 graden) helpt bij het bestrijding van het virus.

Symptomen van niesziekte bij katten

De ernst van de symptomen kan erg verschillen per kat. Jonge kittens en katten met een slechte weerstand hebben een grotere kans op ernstige klachten. Een aantal symptomen die kunnen wijzen op niesziekte zijn:

  • Niezen met een snotneus

  • Rode ogen

  • Koorts

  • Sloom

  • Verminderde eetlust

  • Hoesten

Katten met niesziekte lopen het risico op verschillende complicaties. Zo kan uw kat een longontsteking oplopen, waardoor de gezondheid snel achteruit gaat. Wanneer uw kat niesziekte heeft is het dus ook belangrijk om te letten op andere symptomen, zoals:

  • Benauwdheid (kan duiden op longontsteking)

  • Overmatig kwijlen met zweertjes op de tong

  • Kreupelheid

  • Oogproblemen zoals pus en roodheid (kan duiden op oogontsteking)

  • Oedemen (zwellingen in het gezicht of op de poten)

Diagnose en behandeling van niesziekte

Wanneer u vermoedt dat uw kat niesziekte heeft, is het belangrijk om contact op te nemen met uw dierenarts. Deze kan aan de hand van een zogenoemde PCR-test vrij snel uitzoeken of uw kat inderdaad niesziekte heeft opgelopen. Wanneer uw kat positief getest wordt, zal de dierenarts aan de hand van het ziektebeeld en de uitslag van de PCR-test een behandelplan met u opstellen. 

Uw kat moet als het ware het virus uitzieken. De behandeling is vooral gericht op uw kat zo goed mogelijk ondersteunen en complicaties tegengaan. Zo kan het nodig zijn dat uw kat een antibioticakuur krijgt om bacteriële infecties tegen te gaan. Ook kunnen symptomen verlicht worden door bijvoorbeeld neusdruppels en oogzalf te gebruiken. Wanneer uw kat slecht eet als gevolg van niesziekte, kan een speciale voeding als Hill's Prescription Diet A/D Urgent Care of Royal Canin Veterinary Recovery Liquid helpen. Overleg dit met uw dierenarts.

Als uw kat ernstig ziek is als gevolg van niesziekte, zal hij opgenomen worden bij de dierenarts. De behandeling bestaat vaak uit pijnstilling, het uitspoelen van de neus en een infuus om uitdroging tegen te gaan. Ook kan er een neussonde worden aangelegd wanneer uw kat niet zelf wil eten.

De juiste behandeling is afhankelijk van de ernst van de symptomen, de leeftijd en de weerstand van uw kat. De meeste katten genezen, maar de ziekte kan levensbedreigend zijn. Wacht daarom nooit te lang met het contacteren van uw dierenarts. Ernstige klachten kunnen wekenlang aanhouden en in sommige gevallen zal de kat symptomen blijven houden. 

Kan niesziekte voorkomen worden? 

In Nederland behoort de enting tegen niesziekte bij de standaard vaccinaties. Hoewel de vaccinatie niet 100% bescherming biedt tegen niesziekte, wordt de kans op niesziekte enorm verkleind. Daarnaast krijgen katten die gevaccineerd zijn hooguit een milde vorm van niesziekte en wordt de kans op bijkomende complicaties aanzienlijk kleiner. Een enting kan dus veel problemen voorkomen.

Ook wanneer u een binnenkat heeft die wellicht niet direct in aanraking komt met andere katten, is het toch verstandig om uw kat te laten vaccineren. Zoals u hierboven gelezen heeft is niesziekte erg besmettelijk en verspreidt het zich naast direct contact ook via de omgeving, waardoor uw kat toch niesziekte kan oplopen. Denkt u bijvoorbeeld aan dierenartsbezoeken, visite die bij u thuiskomt en aan uzelf. Wanneer u in aanraking komt met een besmette kat, kunt ook u de ziekte aan uw kat overdragen. Ondanks dat een binnenkat dus niet in direct contact komt met andere katten, is het risico op de ziekte nog wel aanwezig. En als het gaat om niesziekte, is voorkomen beter dan genezen!

Meer informatie?

Meer weten over de gezondheid, de verzorging of het gedrag van uw kat? Bij Brekz vindt u allerlei handige blogartikelen met tips & adviezen.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.