Wat is kattenziekte?

Kattenziekte, een zeer besmettelijk virus dat zich geruisloos en genadeloos kan verspreiden onder onze geliefde katten. Deze ziekte kan al snel uitmonden in een levensbedreigende situatie voor onze harige vrienden.

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van kattenziekte, verkennen we de symptomen, behandelingen en preventieve maatregelen om onze katten te beschermen tegen deze verraderlijke vijand.

Wat is de oorzaak van kattenziekte?

Kattenziekte, officieel bekend als feline panleukopenie virus (FPV), is een zeer besmettelijke virale ziekte die katten van alle leeftijden kan treffen. Het virus weet zich eenvoudig te verspreiden via de ontlasting van een besmette kat. Kattenziekte behoort tot de parvovirussen en kan langdurig overleven in de omgeving, waardoor het een ernstige bedreiging vormt voor de kattenpopulatie. FPV tast met name snel-delende cellen aan, zoals die in het beenmerg, de darmen en de lymfeklieren, wat resulteert in een breed scala aan symptomen en potentiële complicaties. Het virus laat de weerstand van katten hard dalen, waardoor ze ook vatbaarder worden voor andere ziektes. Besmetting bij drachtige poezen kan leiden tot abortus en hersenschade bij kittens. 

Symptomen kattenziekte

De eerste tekenen van kattenziekte kunnen subtiel zijn en lijken soms op symptomen van andere ziekten. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Sloomheid
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Diarree
  • Koorts

Na besmetting wordt de kat in een hoog tempo ziek en kan hij/zij uitgedroogd raken en een verminderde eetlust vertonen. In sommige gevallen kan kattenziekte zelfs leiden tot ernstige complicaties met overlijden tot gevolg. Het is belangrijk op te merken dat niet alle katten dezelfde symptomen vertonen, waardoor de ziekte soms moeilijk te herkennen is. Ondanks dat een kat wordt behandeld door een dierenarts is de kans op overleven helaas erg klein.

Kattenziekte en kittens

Kittens vormen een bijzonder kwetsbare groep als het gaat om kattenziekte. Hoewel ze aanvankelijk beschermd worden door antistoffen in de moedermelk, neemt deze bescherming na verloop van tijd af. Dit betekent dat kittens tussen de leeftijd van zes en acht weken bijzonder vatbaar zijn voor kattenziekte. Het is dan ook cruciaal om kittens tijdig te vaccineren om hen te beschermen tegen deze slopende ziekte. Bovendien lopen kittens die geboren zijn uit niet-gevaccineerde moeders een verhoogd risico op infectie, omdat ze geen bescherming via de moedermelk ontvangen.

Uw kat beschermen tegen kattenziekte

Vaccineren is de enige manier om uw kat preventief te beschermen tegen kattenziekte. Eem vaccin geeft nooit 100% garantie dat een kat niet ziek wordt, maar de kans op besmetting wordt er wel aanzienlijk door verminderd. Vaccinatie wordt aanbevolen voor alle katten, ongeacht hun leeftijd of levensstijl. Ook bij binnenkatten is het aan te raden om te zorgen voor inentingen. U kunt het virus namelijk van buiten mee naar binnen brengen.

Het is belangrijk om kittens op de juiste leeftijd te vaccineren om hen een goede start in het leven te geven. De meest gebruikte vaccins tegen kattenziekte zijn levend verzwakte vormen, die een robuuste immuunrespons opwekken zonder de kat ernstig ziek te maken. Door regelmatige vaccinaties, goede hygiënepraktijken en vroegtijdige detectie kunnen we de verspreiding van kattenziekte beperken. Het is ook belangrijk om nieuwe katten in huis te isoleren en te testen op kattenziekte voordat ze in contact komen met andere huisdieren.

Behandeling van kattenziekte

Krijgt uw kat kattenziekte, dan moet hij/zij het virus uiteindelijk zelf bestrijden, omdat er geen specifieke medicatie voor is. Hoewel er geen specifieke behandeling is, kan een vroegtijdige symptomatische behandeling de overlevingskansen van de kat wel verhogen. In ernstige gevallen kan opname en intensieve zorg nodig zijn om complicaties te behandelen en het herstel te bevorderen. Dit omvat o.a. intraveneuze vloeistoftherapie om uitdroging te voorkomen, anti-emetica om braken te beheersen, breedspectrum antibiotica om secundaire bacteriële infecties te bestrijden en ondersteunende zorg zoals sondevoeding en pijnverlichting.

Is kattenziekte gevaarlijk voor mensen?

Een geruststellend aspect van kattenziekte is dat het virus niet gevaarlijk is voor mensen. In tegenstelling tot sommige andere ziekten die onze huisdieren kunnen treffen, is kattenziekte niet overdraagbaar op mensen.

Meer informatie?

Zoekt u meer informatie over de gezondheid van uw kat? Op onze blogpagina vindt u alles over de voeding, gezondheid, verzorging en het gedrag van uw kat.

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.