Is mijn hond te zwaar?

Een gezonde hond heeft een gewicht dat past bij zijn ras en leeftijd. Helaas blijkt overgewicht een welvaartsziekte te zijn die niet alleen bij mensen, maar ook steeds vaker bij honden voorkomt. Slaapt jouw huisdier veel, loopt hij moeilijk, is hij lui en kortademig en kun je zijn ribben moeilijk voelen? Bij de meeste rassen kunnen dit symptomen van een te zware hond zijn.

De oorzaken van overgewicht

Gewichtstoename ontstaat door een toename in lichaamsvet. Dit wordt meestal veroorzaakt door te veel eten in combinatie met weinig beweging. De calorieën die jouw hond niet verbruikt, worden opgeslagen als vet. Andere factoren die kunnen resulteren in een te zware viervoeter zijn:

Ouderdom

Een huisdier op leeftijd is gewoonlijk minder actief en heeft minder calorieën nodig. Heb je een senior viervoeter? Dan kan het moeilijker zijn om je hond op gewicht te houden.

Castratie of sterilisatie

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat honden die gecastreerd of gesteriliseerd zijn meer kans hebben op overwicht. Deze ingreep verandert de stofwisseling (metabolisme), wat van invloed is op gewichtstoename. Daarbij maakt het dus niet uit of je een reu of een teefje hebt.

Ziekte

Het kan zijn dat het gewicht beïnvloed wordt door een aandoening, bijvoorbeeld een traag werkende schildklier of door een bijwerking van een medicijn tegen een bepaalde ziekte. Bespreek een eventueel dieet dan ook altijd eerst met je dierenarts.  

Ras

Er zijn hondenrassen met een verhoogde kans op overgewicht, zoals de Teckel, Basset Hound, Labrador Retriever, Golden Retriever, Beagle, Shetland Sheepdog, Cocker Spaniël, Boxer, West Highland White Terriër, Schotse Terriër, Cairn Terriër, Jack Russell Terriër en Cavalier King Charles Spaniël. Heb je een hond van een van deze rassen, of een kruising met deze rassen, let dan goed op.

Het herkennen van overgewicht

Het ideale gewicht voor een hond is afhankelijk van grootte, leeftijd, ras en mate van activiteit. Wanneer je weet wat het ideale gewicht is, kunt je jouw huisdier natuurlijk wegen. Je hond is te zwaar als hij 5 tot 10% boven zijn ideale lichaamsgewicht zit. Bij 15 tot 20% boven het ideale gewicht is er sprake van obesitas of zwaarlijvigheid.

Je kunt ook zelf deze check doen: Bij een ideaal gewicht zijn de ribben van jouw hond niet zichtbaar door de huid, maar wel gemakkelijk te voelen. Van bovenaf gezien kun je een taille waarnemen bij je hond. Bij overgewicht zijn de ribben niet zichtbaar door de huid en moeilijk te voelen door de vetlaag. Daarnaast is er van boven gezien nauwelijks of geen taille te zien. Ga bij twijfel altijd langs de dierenarts. Hij/zij kan je vertellen wat het ideale gewicht voor je hond is passend bij zijn ras, leeftijd en leefstijl.  

De gevolgen van overgewicht

Heb je een zware hond? Dan is het natuurlijk super vervelend dat hij niet de energie heeft om lekker te spelen of te wandelen. En alsof dat nog niet genoeg is, is er bovendien een duidelijk verband tussen zwaarlijvigheid en andere nare gezondheidsproblemen. Naast een slechte conditie en traagheid, vergroot overgewicht het risico op:

  • Gewrichts- en botproblemen zoals artrose
  • Long- en hartproblemen
  • Blaasproblemen
  • Suikerziekte
  • Complicaties bij narcose en operatie
  • Huidproblemen
  • Vet-tumoren

Ook is in onderzoeken vastgesteld dat te zware honden gemiddeld 2 jaar korter leven dan viervoeters met een gezond gewicht.

Hoe kan ik mijn hond laten afvallen?

Mijn hond is te zwaar, wat nu? Als er geen medische oorzaak is en jouw hond niet drachtig of oud is, dan kun je je trouwe viervoeter laten afvallen met behulp van een dieet.  We adviseren om de volgende stappen te ondernemen:

Dieetvoeding

Kies een speciale dieetvoeding voor overgewicht. Minder voer geven dan je gebruikelijk doet, is een optie, maar levert vaak niet het gewenste resultaat op. Daarnaast is er dan grote kans op een hongerige hond. Bij Brekz vind je een ruim assortiment aan dieetvoeders van verschillende topmerken, die speciaal zijn samengesteld om zware honden te ondersteunen bij het afvallen. Speciale dieetvoeding beperkt het hongergevoel en voedt je trouwe huisgenoot evengoed met voldoende voedingsstoffen. Weeg je hond regelmatig om te kunnen bepalen of het dieet bijgesteld moet worden. Hebben jullie het ideaal gewicht bereikt? Dan kan het raadzaam zijn om een onderhoudsdieet aan te houden.

Snacks

Beperk het aantal snacks dat je trakteert. Wil je je huisdier bijvoorbeeld tijdens trainingen belonen? Compenseer tussendoortjes dan met het verminderen van de dagelijkse voeding. Kies altijd voor gezonde, licht verteerbare snacks, zoals puur gedroogd vlees. In het ruime assortiment hondenbenodigdheden van Brekz vind je een ruime keuze aan hondensnacks.

Beweging

Laat je hond meer bewegen. Let wel, van meer wandelen zonder dieet, zal je hond niet snel afvallen. Meer beweging zal het afvalproces wél stimuleren.

Als baasje wil je je trouwe viervoeter natuurlijk zo lang mogelijk fit houden. Daarom ga je bewust om met het kiezen van voeding en verzorging. Is jouw hond te zwaar of heeft hij de neiging om te zwaar te worden? Kies dan voor dieetvoeding die het beste bij jouw hond past.

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.

                  

Gerelateerde artikelen

        


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.