Hoeveel mag mijn puppy bewegen?

Een nieuw familielid in huis is ontzettend leuk! Uiteraard bent u razend enthousiast en waarschijnlijk wilt u van alles ondernemen met uw nieuwe maatje; knuffelen, spelen, wandelen, etc. Maar hoeveel ondernemen is te veel? En hoeveel rust heeft een pup eigenlijk nodig? In deze blog leggen we het uit en beantwoorden we de vraag: Hoeveel mag mijn puppy bewegen?

Hoeveel slaap heeft een pup nodig?

Als we willen weten hoeveel een puppy mag bewegen, zullen we ook moeten kijken naar hoeveel rust een pup nodig heeft. Er gaat namelijk een hele wereld voor uw pup open, alles is nieuw en kost energie om te ontdekken. Honden krijgen enorm veel prikkels binnen op een dag. Niet alleen het leren van nieuwe commando's, maar ook dingen als een autorit, geborsteld worden, naar nieuwe omgevingen gaan en spelen vallen onder deze prikkels. Hoe jonger de hond, hoe groter de impact van deze prikkels kunnen zijn op het energieniveau. Zo kan voor een pup zelfs de meest kleine dingen, zoals het zien van een vrachtwagen of het kennismaken met een stofzuiger, al flink wat energie kosten. Om al deze prikkels te kunnen verwerken moet de pup voldoende slapen.

Tijdens de slaap verwerkt uw pup de gebeurtenissen en prikkels van de dag. Daarnaast komt het lichaam tot rust en kan het als het ware weer opladen. Voldoende rust en slaap is dus erg belangrijk, het ondersteunt de lichamelijke en geestelijke gezondheid van uw hond. Tot een leeftijd van ongeveer 3 maanden oud, hoort een pup dan ook gemiddeld zo'n 20 uur per dag te slapen.

Oververmoeidheid

De ene pup neemt uit zichzelf voldoende rust, terwijl de ander van geen ophouden weet en door blijft gaan. U kunt de pup helpen door bijvoorbeeld rust te creëren door gebruik te maken van een hondenbench. Een hondenbench dient niet gebruikt te worden om de pup op te sluiten, maar kan een plek van rust en ontspanning worden. Het is hierbij wel belangrijk om de pup stapsgewijs en op een rustig tempo te laten wennen aan de bench.

Wanneer uw hond onvoldoende rust krijgt, kan dit negatieve gevolgen hebben op het afweersysteem en de gemoedstoestand. Zo kan te weinig rust ervoor zorgen dat uw pup vatbaarder is voor ziektes, veel stress ervaart en ongewenst gedrag gaat ontwikkelen. Daarnaast heeft gebrek aan rust ook invloed op de concentratie, het geheugen en het leervermogen. Wanneer uw pup onvoldoende rust krijgt zal het dus moeilijker kunnen worden nieuwe dingen aan te leren.

Maar hoe weet u of uw pup toe is aan rust? Er zijn een aantal signalen dat uw pup (over)vermoeid is:

  • Vervelend/druk gedrag: Net als bij kinderen kunnen oververmoeide pups erg druk worden. Ze kunnen ongeremd gedrag gaan vertonen en zogeheten "zoomies" krijgen waarin ze doldwaas rondrennen, maar ook blaffen, springen en happen kunnen tekenen van vermoeidheid zijn. 

  • Niet meer luisteren naar commando's: Wanneer u bijvoorbeeld met uw hondje aan het trainen bent en er plotseling slechter of helemaal niet meer gereageerd wordt, terwijl de pup dit normaal gesproken juist goed doet, kan een signaal zijn dat uw hond moe is.

  • Niet meer willen opstaan: U bent met u pup aan het wandelen en plotseling ploft hij neer en wil niet meer verder lopen. Het kan zijn dat uw pup moe is!

  • Andere tekenen die kunnen duiden op vermoeidheid: Wallen onder de ogen, rode ogen, meer hijgen, en langzamer of minder gecoördineerd bewegen.

Hoeveel mag mijn puppy bewegen?

Naast dat uw pup veel rust nodig heeft, is het lichaam van uw pup ook nog volop in de groei. De botten, spieren en gewrichten zijn daarom nog erg kwetsbaar en vatbaar voor blessures. Daarbij zijn kleine hondenrassen sneller volgroeid dan grote hondenrassen. Zo duurt de groeifase van de kleine hond tot ongeveer een leeftijd van 10 maanden, terwijl zeer grote hondenrassen tot de leeftijd van 2 jaar door kunnen groeien. Teveel beweging en de verkeerde beweging kan dan ook voor flinke schade zorgen. We moeten dus voorzichtig zijn met het groeiende lichaam van onze hond.

Moet u uw pup dan zo min mogelijk laten bewegen? Nee zeker niet, want te weinig beweging is ook niet goed! Bewegen helpt uw pup om te leren coördineren en omgevingsbesef te creëren. Door middel van wandelen, spelen en bewegen krijgt uw pup lichaamsbesef en leert hij zijn kracht, snelheid en bewegingen te controleren. Tevens helpt de juiste beweging bij het opbouwen van sterke spieren. We moeten daarom dus de pup laten bewegen op een manier die goed voor hem is.

Om uw opgroeiende puppy te ondersteunen, is een juiste puppyvoeding nodig. Een puppyvoeding moet voldoende calorieën hebben, zodat er genoeg energie is voor het lichaam om te groeien. Daarnaast zijn ook eiwitten, calcium en fosfor essentieel voor de pup, omdat dit sterke botten en gezonde gewrichten helpt te ondersteunen.

Hoelang mag mijn puppy bewegen / wandelen?

Een jonge pup met een leeftijd tot twaalf weken oud moet meerdere korte wandelingetjes per dag krijgen. Deze wandelrondes kunnen we beter een plasronde noemen. Eenmaal per dag een iets groter rondje om te socialiseren kan, maar let goed op dat uw pup niet oververmoeid raakt en te veel op zijn bordje krijgt.

Als algemene regel kunt u hanteren dat uw puppy per levensmaand ongeveer 5 minuten achtereen mag wandelen/bewegen. Voor een pup van 2 maanden geldt dus dat een wandeling van 10 minuten het maximum is. Wel mag u natuurlijk vaker dan één keer per dag wandelen. Sterker nog, het is beter wat vaker per dag kort te wandelen dan één langere wandeling te maken! Neem uw pup van 2 maanden daarom ongeveer vier keer per dag mee voor een korte wandeling. 

Welke beweging is goed voor mijn pup?

Gezien het lichaam van uw puppy nog in de groei is, moeten intensieve bewegingen zoals naast de fiets lopen achterwege gelaten worden. Maar wat voor soort activiteiten kunnen we dan wel doen om de pup toch moe en voldaan te krijgen?

  • Samen spelen met uw hond maakt uw hond niet alleen moe, maar versterkt ook de band tussen hond en baasje. In ons assortiment puppy speelgoed vindt u vele soorten speelgoed om samen mee te spelen. Vermijdt dat uw pup abrupte bewegingen maakt. (Intensief) apporteren wordt dan ook afgeraden.

  • Korte wandelingen maken in een gebied met voldoende prikkels (uitlaatgebied voor honden, een park etc.). Zorg wel voor voldoende rustpauzes! 

Naast fysieke inspanning, is mentale stimulans minstens zo belangrijk.

  • Speuren: Speel verstoppertje met uw hond of verstop bijvoorbeeld hondensnacks in de tuin of in de woonkamer. 

  • Hondenpuzzel: Bij Brekz vindt u verschillende hondenpuzzels in het assortiment, zoals Nina Ottosson Dog Rumble Puzzle voor de hond. Met deze interactieve spellen kunt u uw jonge hond mentale uitdaging bieden. Let er op dat u kiest voor een hondenspel dat niet te ingewikkeld is voor uw pup. Gebruik dergelijke speeltjes altijd onder toezicht en berg het goed op. Laat uw pup er niet te lang mee spelen om zo de kans op overprikkeling te verkleinen.

  • Samen de wereld ontdekken: Uw pup socialiseren hoeft niet altijd veel fysieke inspanning te kosten. Zo kunt u ook simpelweg met uw puppy in het park gaan zitten en kijken naar alles wat voorbij komt. Laat uw pup over verschillende ondergronden lopen en verschillende geluiden horen. Van elke nieuwe prikkel leert uw hond.

  • Tip: Lees ook eens onze blog over het leerproces van de hond. Zo begrijpt u beter hoe uw pup nieuwe dingen leert en hoe u de kans kunt verkleinen dat uw pup onnodig angsten ontwikkeld tijdens het socialisatieproces.

Meer info?

Meer te weten komen over hondengedrag, puppyvoeding, het opvoeden van uw pup en de algemene verzorging van een hond? Op onze blogpagina vindt u alles wat u moet weten.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.