Hoe maak ik de oren van mijn kat schoon?

Het kan voorkomen dat uw huisdier last heeft van zijn oren. Misschien loopt uw kat met een scheef kopje, krabt hij veel aan de oren of merkt u dat hij pijn heeft wanneer u de oortjes aanraakt. Wij vertellen u wat er aan de hand kan zijn en wat u hieraan kunt doen.

Oorproblemen kat

Bij een gezonde kat is het in principe niet nodig om de oren schoon te maken. Bij een aandoening of zeer veel oorsmeer kan het nodig zijn om in te grijpen en uw huisdier te helpen om zo ernstige oorproblemen te voorkomen. Een veelvoorkomende aandoening is otitis. Dit is een oorontsteking en kan door mijten, bacteriën of schimmels veroorzaakt worden. Bij een oorontsteking is de gehoorgang rood en geïrriteerd. Er kan dan veel oorsmeer en ontstekingsvocht worden gevormd, dat vaak een bruine kleur heeft. Bij ernstige ontstekingen kan dit ook een gele/groene kleur hebben. Bij oormijten ziet u vaak een vieze, donkergekleurde kruimelige uitscheiding en een hevige jeuk. Daarnaast zou u ook kunnen opmerken dat uw kat met de oortjes gaat klapperen. Wanneer u dit opmerkt is het verstandig om uw kat door de dierenarts te laten nakijken, zodat deze het probleem kan behandelen.
Bij de behandeling met medicijnen is het belangrijk dat ze volgens aanwijzing gebruikt worden om de mijten in al hun diverse ontwikkelingsstadia aan te pakken. Wanneer de medicatie niet op de juiste manier wordt gebruikt zoals uw dierenarts voorgeschreven heeft, bestaat de kans dat de oorontsteking naar het middenoor overslaat. Een middenoorontsteking wordt gekenmerkt door het scheef houden van de kop. Wanneer u dit bij uw huisdier ziet is het belangrijk dat u zo snel mogelijk uw dierenarts inlicht. Oormijt is eenvoudig te behandelen met een pipetje in de nek. Oormijten zijn besmettelijk. Het is dus van belang om alle katten die met elkaar in contact komen te behandelen tegen een oormijt infectie. Ook andere huisdieren zoals honden die in contact zijn geweest met katten moeten worden behandeld met een voor hen geschikt middel. 

Oorhaar

Wanneer een kat veel haar in de gehoorgang heeft, kan het oor sneller ontstoken raken. Dit komt doordat onder andere vuil makkelijker in het haar blijven hangen. Wanneer dit vuil enige tijd aan het oorhaar blijft plakken, kan dit dus uiteindelijk leiden tot een irritatie van het oor. 

Oorsmeer kat; oor kat schoonmaken

Mocht uw kat geen oorontsteking hebben, maar enkel een beetje vuil in de oren, dan is het mogelijk om dit zelf schoon te maken. De meeste katten hebben er een hekel aan wanneer je de oren probeert schoon te maken. Het is zeer belangrijk dat u extreem voorzichtig te werk gaat, want u kunt de binnenkant van het oor eenvoudig beschadigen en vuil of bacteriën juist verder het oor in duwen. Oorsmeer dat dieper in het oor wordt gedrukt kan gaan ontsteken en/of het gehoor verslechteren. Gebruik daarom nooit een wattenstaafje wanneer u de oren van uw kat wilt schoonmaken. Het is beter om een pluisvrije katoenen doek een beetje te bevochtigen en de oorschelp langzaam en voorzichtig van binnen naar buiten schoon te vegen. U kunt hierbij ook gebruik maken van de oorreiniger kat.


Do’s en Dont’s bij het schoonmaken van de oren:

  • Gebruik nooit een wattenstaafje om de oren schoon te maken. U kunt vuil en/of oorsmeer dieper het oor induwen, waardoor er een oorontsteking kan ontstaan. 
  • Gebruik daarentegen een pluisvrije, vochtige doek
  • Ga bij een oorontsteking of veel vuil/en of oorsmeer naar uw dierenarts. Deze kan de oren van uw huisdier op een veilige manier schoonmaken en de ontsteking behandelen
  • Om overmatig oorsmeer of vuil te verwijderen en/of te voorkomen kunt u gebruik maken van oorreinigers die geschikt zijn voor huisdieren
  • Gebruik nooit een oorreiniger bij een mogelijke trommelvliesperforatie; ga bij twijfel altijd naar de dierenarts

Durft u het niet aan om de oren van uw kat schoon te maken? Neem dan geen onnodige risico’s en maak een afspraak bij uw dierenarts, zodat deze het probleem op een veilige manier kan verhelpen. 

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.