Overstappen op ander voer

De gezondheid en het welzijn van uw hond zijn onlosmakelijk verbonden met de voeding die hij dagelijks krijgt. Hoewel het praktisch en verleidelijk kan zijn om uw hond heel lang hetzelfde voer te geven, kunnen er omstandigheden ontstaan waarin het noodzakelijk of wenselijk is om over te stappen op ander voer. In dit artikel bespreken we waarom en hoe u het beste kunt overstappen op ander voer en waar u op moet letten tijdens dit proces. Overstappen hoeft niet heel ingewikkeld of ingrijpend te zijn. De ene hond is gevoeliger dan de andere. Met onderstaande tips, kunt u de overstap zo soepel mogelijk laten verlopen. Of de aanleiding nu de leeftijd van uw hond, een gezondheidsprobleem of simpelweg de behoefte aan een ander alternatief is.

Eet een hond altijd hetzelfde voer?

Veel honden eten hun hele leven hetzelfde voer, vaak omdat het ooit door de fokker of dierenarts werd aanbevolen. Het idee daarachter is dat consistentie goed is voor de spijsvertering van de hond. Het is begrijpelijk dat u als baasje niet wilt riskeren dat uw viervoeter maag- of darmklachten krijgt door een plotselinge verandering in zijn menu. Het is echter niet noodzakelijk om hetzelfde voer te blijven geven, integendeel. De voedingsbehoeften van een hond veranderen naarmate hij ouder wordt. En ook bijvoorbeeld veranderingen in het activiteitenniveau of eventuele medische aandoeningen zijn vaak een reden waarom het juist goed is om over te stappen.

Ook wanneer er geen specifieke aanleiding is en uw hond gezond is, kan het juist heel verstandig zijn om variatie in het menu van uw hond aan te brengen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het aanbieden van verschillende soorten eiwitbronnen, het periodiek wisselen van merk of het introduceren van natvoer, dat u kunt geven in combinatie met het droogvoer van uw hond.

Waarom overstappen op ander voer?

Er zijn verschillende redenen waarom u als hondenbaasje moet overstappen of kunt overwegen om te wisselen van hondenvoeding. Een veelvoorkomende reden is een verandering in de levensfase van uw hond. Puppy’s hebben andere voedingsbehoeften dan volwassen honden en senior honden hebben weer andere behoeften. Ook kunnen gezondheidsproblemen zoals allergieën, intoleranties of chronische ziekten zoals nier- of hartaandoeningen vereisen dat uw hond speciale dieetvoeding krijgt.

Ook wanneer uw hond niet goed (meer) reageert op het huidige voer, wat zich kan uiten in symptomen als diarree, braken, jeuk of een doffe vacht, is dit een belangrijke aanleiding om te switchen. Financiële overwegingen, het niet meer beschikbaar zijn van het huidige voer of het willen over gaan naar een betere, voedzamere optie kunnen natuurlijk ook goede redenen zijn om van voer te wisselen.

Tot slot kan het willen bieden van variatie kan ook een verstandige reden zijn om (gedeeltelijk) over te stappen op ander voer. Door diverse voedingen, bijvoorbeeld natvoer en droogvoer af te wisselen of te variëren in smaken, raakt uw hond minder snel uitgekeken op een bepaalde smaak of structuur. Een nog groter voordeel is dat variëren in smaken (eiwitbronnen) kan helpen om eiwitallergieën te voorkomen. Allergische reacties komen van nature voor bij huisdieren die gedurende langere tijd hetzelfde voedsel krijgen. Na verloop van tijd kan het immuunsysteem een specifiek ingrediënt als schadelijk gaan identificeren, waardoor allergische reacties kunnen ontstaan. Door eiwitbronnen te rouleren, zoals rundvlees, lam en kip houdt u overgevoeligheden beter buiten de deur.

Hoe overstappen op ander voer?

Overstappen op ander voer moet altijd geleidelijk gebeuren om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Het plotseling veranderen van voer kan leiden tot maag- en darmklachten zoals diarree, braken en een verminderde eetlust. Een geleidelijke overgang geeft de spijsverteringsenzymen en darmflora van uw hond de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe samenstelling van het voer.

Stappenplan overstappen op ander voer

Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, kunt u het volgende stappenplan volgen:

Dag 1-2: Meng 25% van het nieuwe voer met 75% van het oude voer.

Dag 3-4: Meng 50% van het nieuwe voer met 50% van het oude voer.

Dag 5-6: Meng 75% van het nieuwe voer met 25% van het oude voer.

Dag 7: Geef 100% van het nieuwe voer.

Door dit schema aan te houden, verkleint u de kans op spijsverteringsproblemen en geeft u uw hond de kans om te wennen aan de nieuwe smaak en textuur van het voer.

Gaat uw hond overstappen op ander voer? Bij Brekz vindt u alle soorten hondenvoer tot wel 40% goedkoper dan in de meeste andere winkels. Daarna vindt u bij Brekz ook andere handige producten om uw hond te ondersteunen bij de overgang naar nieuwe voeding.

Waar op letten bij overstappen op ander voer?

Tijdens de overgangsperiode is het belangrijk om uw hond goed in de gaten te houden. Let op tekenen van spijsverteringsproblemen zoals diarree, braken, of een verminderde eetlust. Houd ook het energieniveau en het gedrag van uw hond in de gaten. Een gezonde hond moet zich energiek en actief voelen. Als uw hond na een week nog steeds last heeft van symptomen zoals diarree, braken of jeuk, is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts.

Als uw hond moet overstappen op dierenartsvoeding voor medische redenen

In sommige gevallen kan het nodig zijn om uw hond over te zetten op speciale dierenartsvoeding, bijvoorbeeld bij gezondheidsproblemen zoals nierinsufficiëntie, darmaandoeningen, urinestenen, allergieën of intoleranties. Dit type voeding is speciaal samengesteld om de gezondheid van uw hond te ondersteunen bij specifieke medische aandoeningen. Het is belangrijk om dit altijd in overleg met uw dierenarts te doen, die u kan adviseren over de beste aanpak en het juiste voer voor uw hond.

Ook wanneer de overstap naar medische voeding dringend lijkt, is het toch beter om geleidelijk te werk te gaan en geduld te hebben. Tenzij uw dierenarts anders adviseert. Een te snelle overgang kan vaak meer kwaad dan goed doen. Begin met kleine hoeveelheden van het nieuwe voer, gemengd met het oude voer en verhoog de hoeveelheid nieuw voer geleidelijk over een periode van een week tot als nodig een paar weken. Dit helpt uw hond om zonder problemen te wennen aan de nieuwe voeding.

Producten die kunnen ondersteunen bij het overstappen op ander voer

Honden met een gevoelige spijsvertering, kunnen een steuntje in de rug nodig hebben, om de overstap naar ander voer te vergemakkelijken. Er zijn diverse producten beschikbaar die de spijsvertering van uw hond kunnen ondersteunen. Probiotica zoals Zoolac Propaste Probiotica kunnen helpen om de darmflora van uw hond te stabiliseren tijdens de overgangsperiode.

Zoals we al beschreven is de levensfase van uw hond een veel voorkomende reden om de voeding van de hond aan te passen. In het assortiment van Brekz vindt u voedingen ingedeeld per levensfase. Zo vindt u eenvoudig de juiste voeding voor uw hond.

Vindt uw hond zijn nieuwe voer zo lekker, dat hij ervan gaat schrokken of wilt u uw viervoeter wat uitdaging bieden? Eten wordt nóg leuker wanneer het geserveerd wordt in een funfeeder zoals de District 70 Bamboo slowfeeder.

Overstappen op ander voer? Of behoefte aan een nieuw mooi voerbakje? Bestel al uw hondenboodschappen voordelig online bij Brekz. Bovendien worden bestellingen vanaf € 39 gratis bij u thuis gebracht.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.