Heeft mijn kat een gezonde ontlasting?

De ontlasting van uw kat kan u veel vertellen over hoe hij in zijn vel zit. Waarschijnlijk is ontlasting niet iets waar u het graag over heeft, maar het is wel erg belangrijk! Eet uw kat de juiste voeding, is hij levendig, zonder wormen of andere parasieten? Dan zal de stoelgang van uw kat waarschijnlijk goed zijn. Wanneer uw kat last krijgt van zijn gezondheid, is dit vaak af te lezen aan zijn ontlasting. Daarom is het belangrijk om de ontlasting van uw kat regelmatig te controleren in de kattenbak. Hieronder leest u hoe gezonde ontlasting eruit ziet en hoe u ongezonde ontlasting kan herkennen, en wat u hier aan kan doen!

Wanneer is er sprake van gezonde ontlasting

Bij een gezonde spijsvertering werken de maag, de darmen, de lever en de alvleesklier van uw kat goed samen. Om te bepalen of de ontlasting van uw geliefde kat gezond is, kan u kijken naar een aantal verschillende aspecten.

Frequentie:

Er is over de frequentie van ontlasten geen harde regel, maar vaak wordt 1 à  2 keer per dag aangehouden. Dit kan erg verschillen per kat. Wat belangrijker is dan eerder genoemde richtlijn is de regelmaat van het ontlasten. Het is dus belangrijk dat uw kat niet de ene dag 3 keer ontlast, en de volgende dag helemaal niet.

Geur: 

Over het algemeen ruikt kattenontlasting sterk. Dit komt door de grote hoeveelheid eiwitten die ze eten. Maar wanneer de ontlasting echt doordringend stinkt, dan is er iets verkeerd. Soms is er dan spraken van onjuist verkeerde eiwitten. Dit kan wijzen op een voedsel intolerantie, of dat de eiwitten in het voer niet hoogwaardig dierlijk zijn, want deze geven relatief weinig stank.

Consistentie en vorm: 

Gezonde ontlasting van uw kat heeft de vorm van een sigaar, of soms meerdere sigaartjes. De ideale kattenontlasting is valt niet uit elkaar en is stevig, maar absoluut niet keihard. Zou u de ontlasting vastpakken, dan zou u de drol een beetje in kunnen knijpen.

Hoeveelheid en volume: 

De grootte van de kattenontlasting is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de hoeveelheid voer die uw kat krijgt. Als de kat naar verhouding met lichaamsgrootte veel ontlasting heeft, kan dit wijzen op een grote onverteerbaarheid van het voer. Een andere mogelijkheid is dat uw kat te veel eten krijgt. Normale ontlasting is rond en 1,5 tot 2 cm van doorsnede.

Kleur: De kleur van de kattenontlasting kan u veel vertellen. Hieronder leest u hier meer over. Gezonde ontlasting is chocoladebruin.

Wanneer is er sprake van ongezonde ontlasting

Soms kan uw kat last hebben van zijn gezondheid, wat invloed heeft op zijn ontlasting. Zo kan uw last hebben van een voedselintolerantie of allergie, een darmontsteking, parasieten of inname van een vreemd voorwerp Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem van uw kat op bepaalde stofjes in zijn voer. Bij een intolerantie reageert het lichaam ook op deze stofjes, maar dan is het immuunsysteem daar niet bij betrokken. Door in contact te komen met een virus of bacterie kan uw kat een ontsteking van het maag-darmkanaal oplopen. 

Te zachte ontlasting 

Een keer zachte kattenontlasting kan voorkomen. Maar wanneer dit vaker voorkomt of langer aanhoudt dan een dag, dan kan dit duiden op problemen met de maag of darmen. Bij zachte ontlasting spreekt de dierenarts van diarree. Bij dunne darm diarree is de ontlasting dun, waterig, en de kat gaat iets vaker naar de kattenbak. De eetlust kan ook veranderd zijn. Bij dikke darm diarree is er sprake van zachtere ontlasting dan normaal, maar niet waterig. De kat moet vaak naar de kattenbak en er kan slijm of bloed bij de kattenontlasting zitten. Bij een kat die graag buiten is, kan een vieze achterkant duiden op diarree. Ook het wisselen van voer kan dunne ontlasting kattenontlasting geven.

Te harde ontlasting

Uw kat kan last hebben van hele harde ontlasting of zelf obstipatie. Dit betekent vaak dat de ontlasting te droog is. Als de ontlasting te droog is, produceert de kat kleine stukjes ontlasting.. Sommige katten drinken te weinig water. Daarnaast zijn kattenbrokjes erg droog. Dit zorgt soms voor problemen voor de kat. Een kat die helemaal niet kan ontlasten heeft last van ontlasting die te hard en te droog is. 

Geur

Zoals eerder beschreven ruikt gezonde kattenontlasting. Maar wanneer de ontlasting anders ruikt dan normaal, kan het zin hebben om dit te overleggen met uw dierenarts. Diarree veroorzaakt door de parasiet Tritrichomonas kan bijvoorbeeld een zeer zuur ruikende geur geven bij de kattenontlasting.

Verder zijn er nog een aantal andere aanwijzingen dat uw kat misschien iets onder de leden heeft. Als de ontlasting een kleinere doorsnede heeft dan 1,5 a 2 cm, afgeplat is, of een bolletje vormt, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand in het laatste stukje van de darmen of rond de anus. Ontlasting met een grotere doorsnede wijst mogelijk op een megacolon. Bloed of slijm op de ontlasting kan wijzen op een bloedende poliep in het laatste stuk van de darm. Een kijkonderzoek (coloscopie) bij de dierenarts kan vaak meer informatie geven.

Kleur van de ontlasting

Zoals we hier boven beschreven hebben is de kleur van gezonde kattenontlasting chocoladebruin. Afhankelijk van wat uw kat precies heeft gegeten kan het wat donkerder of lichter zijn. Hieronder beschrijven we wat het kan betekenen wanneer de ontlasting van uw kat een andere kleur heeft.

Gele of bleke ontlasting

Een bleke ontlasting kan voorkomen wanneer uw kat eten krijgt met weinig kleurstoffen. Ook kan het duiden op te veel granen in het kattenvoer. Wanneer uw kat zeer licht of echt gele ontlasting heeft, kan dit er op wijzen dat uw kat een probleem heeft met zijn galwegen en is er reden om contact op te nemen met uw dierenarts.

Rode ontlasting

Wanneer de ontlasting van uw kat rood kleurt, kan het zo zijn dat hij last heeft van een bloeding in het laatste gedeelte van zijn spijsverteringsstelsel. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals parasieten, een ontsteking, een vreemd voorwerp in de darm, een infectie of een tumor. Neem bij bloed in de ontlasting altijd contact op met de dierenarts.

Groene ontlasting
Groene poep kan voorkomen als de kat te veel gras of ander groens heeft gegeten. Als er verder geen klachten zijn is er geen reden tot bezorgdheid.

Zwarte ontlasting

Bij bloedverlies in het spijsverteringsstelsel, zoals een maagbloeding, kan de kat zwarte, zachte, stinkende ontlasting krijgen. Dit kan soms zelfs veroorzaakt worden door een tumor. Dit is reden genoeg om een afspraak te maken bij de dierenarts.

Grijze ontlasting
Grijze poep kan een aanwijzing zijn voor problemen met de alvleesklier. Als dit vaker dan eens gebeurt, is het tijd om de dierenarts te bellen.

Oplossing van slechte ontlasting

Wanneer ongezonde ontlasting veroorzaakt wordt doordat uw kat last heeft van gevoelige maag en darmen, kan speciaal kattenvoer goed helpen. Bij Brekz bieden we een ruim assortiment speciaal voer, zoals Royal Canin Vetenary Diet en Hill's Prescription kattenvoer. Bij Brekz gaat kwaliteit en een goede, eerlijke prijs altijd samen.

Speciaal kattenvoer voor gevoelige darmen is gemaakt met hoogwaardige ingrediënten die licht verteerbaar zijn. Lichtverteerbare ingrediënten zorgen ervoor dat meer bestanddelen van het voer worden opgenomen en weinig onverteerbaar materiaal achterblijft. Een voorbeeld van zo'n speciaal voer is Hill's Prescription Diet I/D kattenvoer. Dit kattenvoer is geschikt voor katten met maag en darmaandoeningen, zoals verstoppingen, diarree en ontsteking van de dikke darm (colitis). In speciaal kattenvoer voor katten met voedselintoleranties ontbreken de stoffen die zorgen voor de allergische reactie bij uw kat. Zo bieden wij Royal Canin Sensitivity Control kattenvoer (Veterinary Diet)een dieetvoer voor voedselgevoelige katten van alle leeftijden. Dit voer is uitermate geschikt voor katten met een voedselintolerantie- of allergie, met één unieke eiwitbron.

Wormen

Het kan zo zijn dat uw kat last heeft van wormen. Uw kat kan hier heel veel last van hebben. Er zijn veel verschillende wormen. De meest bekende zijn de spoelworm en de lintworm. Verder zijn er ook de zweepworm en haakwormen. Hieronder beschrijven we deze wormen, en wat u hiertegen kan doen. Het is niet altijd goed vast te stellen of uw kat last heeft van wormen. Daarom is het belangrijk om uw kat regelmatig te ontwormen, of de ontlasting van uw kat regelmatig te laten onderzoeken op een besmetting. Een zware onbehandelde besmetting kan namelijk voor veel gezondheidsklachten zorgen, zoals braken, diarree, een slechte conditie van de vacht of het verlies van gewicht.

Spoelworm

De meest voorkomende worminfectie bij katten is die met de spoelworm. Katten lopen een infectie op via de ontlasting van andere besmette katten. Deze wormen leven in het maag-darmstelsel van de kat. Ze kunnen ook besmet raken via prooidieren, zoals muizen of ratten. 

Lintworm

Een andere veel voorkomende worm bij katten is de lintworm. Deze platte worm kan heel erg lang worden en in het darmkanaal van uw kat leven. Besmetting met deze wormen gebeurt via de eitjes van vlooien. Ook kan uw kat besmet worden via prooidieren, zoals kleine knaagdieren. 

Infectie van wormen komt spijtig genoeg bij kittens regelmatig voor. Het is daarom belangrijk dat u uw kittens regelmatig ontwormt via een ontwormingsschema. Wanneer uw kat ouder wordt, kan u een 3 maandelijks schema aanhouden. Bij Brekz bieden we een uitgebreid assortiment voor de ontworming van uw kat. Vaak wordt gebruikgemaakt van ontwormingstabletten. Maar er zijn ook ontwormingspasta's verkrijgbaar. Milbemax is een ontwormingstablet, dat wij bieden in verpakkingen geschikt voor grote en kleine katten. Als alternatief aan de ontwormingstablet bieden wij ontwormingspasta's, zoals die van Panacur. Deze pasta is geschikt voor katten van elk gewicht. Hebt u moeite met het toedienen van tabletten en wilt u gebruik maken van een hulpmiddel? Kijk eens bij de Easypill. Dit is een pil met een aantrekkelijke smaak en geur, die u kunt gebruiken als omhulsel voor de tabletten. Zo wordt toedienen veel eenvoudiger!

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.