Gevoelige spijsvertering bij de kat

Heeft uw kat last van een gevoelige spijsvertering? Wij vertellen u graag meer over de mogelijke oorzaken en wat u eraan kunt doen. Een gevoelige spijsvertering komt met enige regelmaat voor bij katten. De meest voorkomende symptomen zijn braken en diarree. Deze klachten kunnen voorkomen bij katten van alle leeftijden, maar de oorzaken verschillen vaak per leeftijdscategorie. Het voedsel dat opgegeten wordt moet afgebroken worden tot kleine deeltjes, zodat ze door het lichaam kunnen worden opgenomen. Dit proces heet spijsvertering en vindt plaats in het maagdarmkanaal. 
Het proces begint bij het kauwen van de voeding. De vertering gaat verder in de maag en vervolgens in de dunne darm. De alvleesklier en lever produceren stoffen die in de dunne darm voor vertering zorgen. De kleine deeltjes worden vervolgens opgenomen door het lichaam.
Wanneer de kat spijsverteringsproblemen heeft, gaat er tijdens dit proces ergens iets niet zoals het zou moeten. Vaak ontstaat dit als gevolg van een allergische reactie op een bepaalde voedingsstof of wanneer de kat bijvoorbeeld iets verkeerds gegeten heeft. Wanneer de kat last heeft van spijsverteringsproblemen, kunnen de volgende verschijnselen zich voordoen:

  • Braken
  • Diarree
  • Wisselende eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Afwijkende ontlasting: regelmatig, grotere hoeveelheden, bloed of slijm
  • Borrelbuik
  • Winderigheid
  • Regurgitatie

Welke katten hebben last van spijverteringsproblemen?

Bij jongvolwassen katten komen ontstekingen van de dikke darm vaker voor. Het kan zijn dat parasieten, voedselintolerantie of het opeten van een vreemd voorwerp voor maagdarmproblemen zorgt. Bij de oudere katten komt obstipatie vaak voor door bijvoorbeeld nierfalen of diarree door tumoren in de darmwand. Iedere kat kan wel eens een keer pech hebben door een virus of bacterie op te lopen die zorgt voor een ontsteking van het maagdarmkanaal. Dit is niet altijd te voorkomen. 

Kat gevoelige spijsvertering

Spijsverteringsstoornissen zijn alle aandoeningen die een goede spijsvertering verstoren. Spijsverteringsstoornissen kunnen leiden tot uitdroging, ondervoeding of andere ernstige gezondheidsproblemen. Het is dus belangrijk om de symptomen tijdig te herkennen en zo snel mogelijk naar uw dierenarts te gaan. Hieronder beschrijven welke aandoeningen kunnen zorgen voor maagdarmproblemen.

Parasieten

Een veel voorkomend spijsverteringsprobleem bij katten zijn parasitaire infecties. De parasieten kunnen hevige diarree en buikpijn veroorzaken. Dit kan leiden tot uitdroging en gewichtsverlies. Er zijn twee veel voorkomende parasieten die katten kunnen treffen. Giardia, die leven in het slijmvlies van de dunne darm en coccidia. Coccidia is een parasietensoort die kan worden overgedragen op mensen. 

Gastro-enteritis

Gastro-enteritis is meestal een kortdurende ontsteking van het slijmvlies van het hele maagdarmkanaal. De meest voorkomende klachten zijn braken, diarree en buikpijn. De oorzaken voor de ontsteking kunnen variëren. Zo kan het bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een virus, het eten van bedorven voedsel of giftige planten, voedselovergevoeligheid, parasieten en stress.

Colitis

Colitis is een ontsteking van de dikke darm, waarbij de kat in veel gevallen last heeft van een afwijkende ontlasting met bloed. Colitis wordt meestal veroorzaakt door tumoren of poliepen, een verandering in de voeding, (voedsel)allergieën, het inslikken van vreemde voorwerpen en bepaalde andere ziekten.

Obstipatie

Obstipatie wordt veelal veroorzaakt door uitdroging, onvoldoende inname van vezels of het inslikken van haren tijdens het verzorgen van de vacht. Katten besteden veel tijd aan vachtverzorging. De haren worden ingeslikt en moeten vervolgens weer uit het lichaam van de kat komen. In veel gevallen braakt de kat om de haarballen uit het lichaam te verwijderen, maar in sommige gevallen gaat dit niet goed en veroorzaakt de haarbal een verstopping. Tevens kan het inslikken van vreemde voorwerpen en te weinig lichaamsbeweging de reden zijn dat de kat last heeft van obstipatie. 

Chronische darmontsteking

Bij een chronische darmontsteking is de darm vaak ernstig en chronisch ontstoken waardoor de verteringscapaciteit aanzienlijk wordt verminderd. De kat kan last hebben van gewichtsverlies, een doffe vacht en slechte algehele conditie.

Prikkelbaredarmsyndroom

Deze aandoening gaat vaak gepaard met een chronische ontsteking. Een vermoedelijke oorzaak is voedselintolerantie, maar ook langdurige stress kan ook een factor zijn die aan deze aandoening bijdraagt.

Malabsorptie dunne darm

Malabsorptie is een ontsteking van de dunne darm die zorgt voor een slechte opname van voedingsstoffen en leidt tot aanhoudende diarree, gewichtsverlies en een gebrek aan eetlust bij de kat.

Gevoelige spijsvertering bij de kat: Hoe weer op orde krijgen

De meest voorkomende symptomen van spijsverteringsproblemen zijn dus braken of diarree. Wacht niet te lang met het inlichten van uw dierenarts. Wanneer uw kat last heeft van hevige diarree, kan uw huisdier binnen de kortste keren last krijgen van uitdroging. Tevens worden belangrijke voedingsstoffen mogelijk niet opgenomen wanneer uw kat last heeft van maagdarmproblemen. Dit kan leiden tot andere vervelende aandoeningen.
Heeft uw dierenarts vastgesteld dat uw kat een voedselintolerantie heeft? Dan kunt op zoek gaan naar speciale voedingen voor katten met een spijsverteringsprobleem. Zo heeft Hill’s bijvoorbeeld de Sensitive Stomach and Skin variant. Wij bieden een ruim assortiment aan hoogwaardige hypoallergene voedingen voor katten van alle leeftijden. 

Let op: De informatie op deze pagina is een algemeen advies. Ieder huisdier is anders. Qua karakter, werking van het lichaam en gezondheid zijn er grote verschillen per ras en per hond of kat. Heeft uw huisdier gezondheidsklachten, neem dan contact op met uw dierenarts. Hij/zij kan adequaat een diagnose stellen en uw huisdier helpen.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.