Tips van onze dierenarts

alle-dieren

Kies uw categorie:

1. Overgewicht

2. Vlooien

3. Blaasproblemen

4. Haarballen

5. Vuurwerk stress

6. Gewrichtsproblemen

7. Maag en darm problemen

8. Teken bestrijding

9. Huidproblemen

10. Steriliseren en castreren 

11. Diarree

 

1 Overgewicht

Bij veel huisdieren is overgewicht een probleem. Het is aan de verzorger(s) om ervoor te zorgen dat de dieren geen overgewicht krijgen. Dieren kunnen te zwaar worden als ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Daarom moeten ze genoeg beweging krijgen. Daarnaast zijn er hondenrassen, zoals Labradors, Retrievers, Cocker- en King Charles Spaniëls, Cairn Terriërs en Beagles, waarbij het dier snel iets te zwaar wordt. Ook oudere dieren worden sneller wat te zwaar omdat ze minder bewegen. Speciale Dieetvoer voor honden en katten helpt overwicht te verminderen en zorgt dat de dieren de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. Naast dieetvoer kan een bewegingsadvies van de dierenarts raadzaam zijn.
 
 

2 Vlooien

Wanneer uw huisdier vlooien heeft kan dat tot problemen leiden zoals jeuk. De soort die vaak voorkomt bij honden en katten is Ctenophalides felis, ofwel de kattenvlo. U kunt ze vinden op de dikst behaarde plekken. De vlooien zijn 1 mm x 2mm groot en ze springen. Wat u het beste kunt doen is met een vlooienkam de hond of kat kammen. U vindt dan met name vlooienpoep. Dit is donker van kleur en als u de vlooienpoep nat maakt dan wordt het licht roodbruin van kleur. De vlooien leven van het bloed dat ze opzuigen. Ze nestelen zich op plekken die dik behaard zijn en die wat beschutting leveren. 
 
 

3 Blaasproblemen

Als uw hond of kat een blaasontsteking heeft, kunnen ze de volgende verschijnselen tonen:
# Vaak kleine beetjes plassen
# Soms bloed in de urine
# Persen op de urine
# In huis plassen
# Pijn bij het plassen
Let goed op of uw huisdier ook deze verschijnselen vertoont. Door goed te observeren en goed op het eten en drinken te letten kunt u erachter komen of jouw huisdier blaasproblemen heeft. Door speciale dieetvoeding te gebruiken vermindert u de kans op blaasproblemen bij uw huisdier.
 
 

4 Haarballen

Dit is met name een probleem bij katten. Katten wassen zich voortdurend en dan vormt er zich een onverteerbare massa van haren in hun darmsysteem. Dit kunnen ze kwijtraken door braken of via de ontlasting. Wat u kunt zien is:
# Loos braken
# Volle gasbuik
# Kuchen en hoesten
# Gras willen eten
U kunt uw kat curatief een haarbal pasta of paraffine geven. Preventief kunt u de kat borstelen, minstens een keer in de week en bijvoorbeeld kattengras geven. Ook speciaal dieetvoer draagt bij aan het verminderen van haarballen.
 
 

5 Vuurwerk stress

Veel huisdieren worden angstig als vuurwerk wordt afgestoken. Sommige dieren zijn bang voor het geluid dat ze niet gewend zijn. Andere dieren hebben eerder eens iets meegemaakt en zijn daarom angstig. En dan zijn er nog dieren die het gedrag overnemen van hun eigenaar wanneer die er bang voor is. De vraag is wat u eraan kunt doen. U kunt uw dieren laten wennen aan geluiden.
Er zijn CD's met geluiden daarop die uw hond of kat kunnen helpen. Daarnaast kunt u een D.A.P. Verdamper gebruiken. Die geeft feromonen af die lijken op de geur van een moederdier en dat helpt uw dier zich rustiger te voelen. Daarnaast kunt u een Thundershirt bestellen voor uw hond. Die geeft uw hond een veilig gevoel. U kunt uw hond ook oordoppen in doen. Hierdoor hoort hij of zij minder van de knallen. Verder is het belangrijk dat u uw hond of kat geen aandacht geeft op het moment dat hij van het vuurwerk schrikt. Dit beloont het dier namelijk voor het angstig gedrag dat het vertoont, hetgeen niet de bedoeling is.
 
 

6 Gewrichtsproblemen

Hoe herkent u gewrichtsproblemen en hoe vaak komt het voor? Gewrichtsproblemen komen voor bij zo'n 20% van de honden van één jaar en ouder. Die kans is dus redelijk groot. We onderscheiden acute problemen en chronische problemen. Beide problemen kunnen voorkomen worden bij uw hond.

Acute problemen komen voor als gevolg van trauma of als gevolg van een infectie. Deze aandoeningen kunnen met behulp van pijnstilling vaak snel verholpen worden.
Chronische aandoeningen zijn wat lastiger te verhelpen want dan moet u achter de oorzaak komen. Dit is soms lastig te achterhalen.

De problemen die we zien zijn:
  • Stijfheid na een activiteit
  • Moeite met opstaan en op gang komen na een rustperiode(startkreupelheid)
  • Minder actief en achterblijven bij wandeling
  • Kreupelheid
  • Verdikking van het gewricht en eventueel pijnlijk bij aanraking
  • Verandering van het gedrag
Bij deze problemen spelen erfelijke aanleg, overgewicht en overmatige activiteit een belangrijke rol. In de meeste gevallen is pijnstilling, in combinatie met beperkt bewegen en specifieke oefeningen (fysiotherapie), een doeltreffende behandeling.
In onze hondenapotheek vindt u producten die uw hond kunnen ondersteunen bij gewrichtsproblemen. Zoals bijvoorbeeld Primeval Galatinaat. Dit is een voedingssupplement die de gewrichten smeert. Ook hebben wij speciaalvoer die ondersteuning biedt bij gewrichtsproblemen zoals bijvoorbeeld Royal Canin Veterinary Diet Mobility C2P+ of Hill's Prescription Diet J/D.
 
 

7 Maag en darm problemen

Maag-/darm problemen vormen een van de meest voorkomende klachten bij honden en katten. Als uw huisdier niet vlot eet is er vaak iets aan de hand. Verwende huisdieren bestaan niet. Vaak doen zich de volgende verschijnselen bij uw huisdier voor:
  • Overgeven
  • Verminderde eetlust
  • Diarree
  • Gewichtsverlies
  • Een rommelende buik
  • Soms buikpijn
Oorzaken hiervan kunnen zijn: een niet-infectieuze ontsteking, een voedselallergie, infecties door wormen of parasieten, tumoren. Het is raadzaam de dierenarts te raadplegen.
In onze honden-en kattenapotheek vindt u producten die uw hond of kat kunnen ondersteunen bij maag- en darmklachten. Zo hebben wij bijvoorbeeld Iso Gel voor hond en kat, wat u kunt gebruiken bij acute darm problemen zoals diaree. Ook hebben wij meerdere soorten voedingen die u kunt geven aan uw hond ter ondersteuning bij spijsverteringsproblemen. Zo hebben wij bijvoorbeeld Hill's Prescription Diet I/D Sensitive of Royal Canin Veterinary Diet Gastro Intestinal. Kijk voor een overzicht van al onze producten bij de hondenapotheek of kattenapotheek.
 
 

8 Teken bestrijding

Teken kunnen problemen geven door irritatie op de plek van aanhechting. Maar teken kunnen tot veel ernstiger klachten leiden. De teek is met name gevaarlijk voor het veroorzaken van ziekten zoals:
  • Lyme disease: wordt veroorzaakt na een besmetting met de Borrelia bacterie na de beet van een teek.
  • Ehrlichiose: teken die voorheen niet in Nederland voorkwamen komen nu toch voor bij honden die nog nooit in het buitenland geweest zijn. Deze teken veroorzaken bloedingen, koorts, gewichtsverlies en apathie.
  • Babesiose (fatale tekenziekte): teken die eerst alleen in Zuid Europa voorkwamen komen nu ook in Nederland voor en veroorzaken koorts, bloedarmoede, donkere urine en nierfalen. Zonder behandeling kunnen ze leiden tot sterfte bij honden.
Tekenpreventie is de belangrijkste maatregel om de ziekten te voorkomen. Allereerst zijn er teekwerende en teekdodende middelen. Daarnaast is nakijken van uw hond na elke wandeling en snelle verwijdering van teken belangrijk, liefst met een tekenpincet. Mocht uw huisdier de genoemde klachten vertonen, neem dan zo spoedig contact op met uw dierenarts.
 
 

9 Huidproblemen

Huidklachten zijn vaak gerelateerd aan de volgende problemen: allergieën, jeuk/krabben/likken, oorontsteking, kaalheid of veranderingen aan de huid, de vacht of de nagels. Bij deze problemen zien we vaak het volgende:
  • Allergieën: we zien dan met name dat uw huisdier overgevoelig reageert op stoffen waar uw dier mee in contact komt. Dit kunnen bestanddelen zijn in het voer of in de omgeving van uw huisdier.
  • Jeuk/krabben/likken: dit kan komen door bijvoorbeeld een bacterie, een parasiet of door schimmels of gisten.
  • Oorontsteking: hierbij krijgt het dier roodheid, een pijnlijk oor en het oor kan gaan stinken.
  • Kaalheid of veranderingen aan de huid, de vacht of de nagels: dit kan komen door hormonale stoornissen of door infecties met bacteriën, parasieten, schimmels en gisten. Ook medicijngebruik kan een oorzaak zijn.

Wat kan men er tegen doen? Meestal is nader onderzoek nodig voordat de juiste behandeling kan worden voorgeschreven.
  • Microscopisch onderzoek
  • Schimmel- of bacteriekweek
  • Allergietesten
  • Dieettesten
  • Cel of weefselonderzoek
  • Bloedonderzoek
  • Urineonderzoek

Medische producten

Daarnaast biedt Brekz ook producten aan die kunnen ondersteunen bij huidproblemen. Zo hebben wij bijvoorbeeld Hokamix forte voor honden. Dit is een voedingssupplement voor honden met hardnekkige en lang aanhoudende huid- en vachtproblemen. Quistel Bio Herstel shampoo is geschikt voor honden en katten. Als u uw huisdier hiermee wast, wordt de bloeddoorsroming geactiveerd en stopt en voorkomt het jeuk. Voor een overzicht van alle producten, kunt u kijken bij onze hondenapotheek of onze kattenapotheek.
Wij adviseren om voor een goede diagnose uw huisdier altijd door de dierenarts in uw regio te laten onderzoeken.
 
 

10 Steriliseren en castreren

Castratie is het verwijderen van testikels of eierstokken bij uw huisdier. Sterilisatie is het afbinden van de eileider of zaadstreng. Bij sterilisatie blijft de geslachtsklier dus behouden en daarmee ook het gedrag bij uw vrouwtjes- of mannetjesdier.

Waarom moet u uw hond of kat laten steriliseren of castreren?

Een teef heeft met name baat bij castratie doordat de kans op mammatumoren veel kleiner wordt. Wanneer u een teef vlak voor of na de eerste loopsheid steriliseert, is de kans daarop bijna nul. Een reu wordt met name gecastreerd vanwege gedragsproblemen, dominantie, hyper-sexueel gedrag of wegloperigheid.

Poezen worden met name gesteriliseerd omdat fokken met het dier niet wenselijk is. Dit kan al na de eerste 4 of 6 maanden leeftijd worden gedaan. Bijkomend voordeel is de verminderde kans op mammatumoren die bij de poes bijna altijd kwaadaardig zijn. Ook katers kunnen op jonge leeftijd (vanaf 4 maanden) al worden gesteriliseerd. Ongesteriliseerde Katers kunnen plekjes in (en buitens) huis gaan markeren met urine wat zeer sterk ruikt en ontzettend ongewenst is.

Waar op te letten na castratie of sterilisatie

Uw hond mag niet aan de wond likken, krabben of bijten. Als ze aan de wond zitten kun je een kraag of hondenshirt kopen. Kragen voor de hond kunt u bij uw dierenarts krijgen in alle voormaten. Verliest de hond vocht of bloed of heeft zij/hij een hele warme wond of een grote verdikking (wat duidt op een ontsteking van de wond), bel dan uw dierenarts. Laat je adviseren wat je moet doen en wacht hier niet te lang mee.

Daarnaast vindt er een hormoonverandering plaats bij uw dier. De stofwisseling gaat omlaag uw huisdier heeft dus minder voedingsstoffen nodig. Indien u merkt dat uw huisdier op normale voeding sterk aankomt kunt u uw huisdier bijvoorbeeld Royal Canin Neutered voeding geven, deze voeding is specifiek afgestemd op uw gecastreerde of gesteriliseerde huisdier.
   
   

11 Diarree

Eerst moeten we vaststellen wat de dierenarts verstaat onder diarree. Een dierenarts spreekt van diarree indien uw kat dunne of brijachtige ontlasting heeft. Normaal gesproken heeft uw hond of kat 1 of 2 keer per dag goedgevormde, stevige ontlasting. Wanneer uw huisdier zich vaker moet ontlasten en de ontlasting dun is, is het raadzaam uw dierenarts te raadplegen om te laten onderzoeken wat de reden hiervoor is.

Oorzaken acute diarree

  • Acute diarree kan verschillende oorzaken hebben.
  • Verandering van voer
  • Eten van tafelresten, snoep, planten e.d.
  • Stress
  • Virussen
  • Parasieten
  • Voedselovergevoeligheid

Voeding

Uw hond of kat kan diarree krijgen wanneer u te snel van het ene op het andere voer overgaat. Het is daarom verstandig om voerwisseling in stappen te doen. Een leidraad hiervoor kan zijn:

  • 3 dagen lang 25% het nieuwe voer + 75% het oude voer
  • 2 of 3 dagen 50%  het nieuwe voer + 50% het oude voer
  • 2 of 3 dagen 75% het nieuwe voer + 25% het oude voer
  • Hierna 100% over op het nieuwe voer

Houd nog een tijdje in de gaten of uw huisdier goed op het nieuwe voer reageert.

Virussen

Een veel voorkomende oorzaak van diarree is de aanwezigheid van virale enteritis. Dit wordt meestal veroorzaakt door het eten van bedorven of besmet voedsel. Dit komt vaker voor bij honden dan bij katten, omdat honden minder kieskeurig zijn met wat ze eten. Omdat de precieze oorzaak kan verschillen is het raadzaam uw dierenarts te raadplegen voor een geschikte oplossing.

Parasieten

Wormen en andere parasieten kunnen ook diarree veroorzaken. Erg schadelijk zijn deze parasieten voor uw hond of kat vaak niet. Wel kunnen ze aanhoudende en terugkerende diarree veroorzaken. Bovendien kunnen sommige parasieten ook mensen besmetten. Uw dierenarts kan middels een ontlasting onderzoek vaststellen om welke parasiet het gaat en een gepast oplossing bieden.

Voedselovergevoeligheid

Overgevoeligheid voor bepaald voedsel kan erg vervelend zijn voor uw hond. Een van de symptomen is diarree en gaat vaak gepaard met jeuk. Veelal is de boosdoener een eiwit van dierlijke oorsprong. U kunt overstappen op een andere eiwitbron ( van rund naar lam of vis bijvoorbeeld) om te kijken of dit helpt. Een periode van ongeveer 6 weken wordt vaak als testperiode gebruikt voor voedselallergie omdat een allergische reactie pas optreed na langdurige blootstelling aan een bepaalde stof. Om verschil te zien is een paar dagen dus te kort. Merkt u verschil na een aantal weken, dan is de kans groot dat uw hond een voedselallergie heeft. Raadpleeg uw dierenarts voor de beste oplossing.


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.