Een kitten aanschaffen en opvoeden

U heeft de beslissing genomen om uw leven te verrijken met een kitten, of misschien overweegt u dit maar wilt u eerst nog extra informatie inwinnen. Een kitten aanschaffen en opvoeden brengt veel verantwoordelijkheid met zich mee en een goede voorbereiding is dan ook een belangrijke eerste stap. In dit artikel geven we u praktische tips en handige adviezen over het aanschaffen en opvoeden van een kitten. Door van tevoren belangrijke informatie door te nemen en praktische tips en adviezen op te volgen kunt u uw nieuwe maatje een vliegende start te geven.

Een kitten aanschaffen

Voordat u besluit een kitten aan te schaffen, is het belangrijk om eerst goed te bedenken welk ras het beste bij u past en welke verwachtingen u heeft van de kat. Overweeg of u een kat wilt die voornamelijk binnenshuis blijft of een buitenkat die muizen moet vangen op een erf. Niet elke kat is geschikt om uitsluitend binnen te blijven en niet elke kat om hoofdzakelijk buiten te leven. Katten variëren sterk in hun behoefte aan aandacht en kunnen verschillende energieniveau's hebben. Kies een kat die qua eigenschappen goed bij u en uw woonsituatie past, in plaats van alleen te kijken naar het uiterlijk. Het karakter van een kitten in het nest geeft vaak een eerste indruk van hoe de kat zich als volwassen dier zal gedragen. Sommige kittens zijn van nature meer ondernemend en levendig dan andere.

Ras en karakter van de kat

Bij het maken van een keuze is het belangrijk om niet alleen naar de uiterlijke kenmerken te kijken, maar vooral naar de eigenschappen van het ras. Elk ras heeft specifieke eigenschappen die bepalend zijn voor het karakter. Daarnaast zijn er verschillen in bijvoorbeeld grootte en vachttype (lang- of kortharig). Sommige katten zijn perfecte boerderijkatten en kunnen goed in worden gezet om muizen te vangen, terwijl andere rassen minder actief zijn en graag zo veel mogelijk binnen vertoeven.

Het is ook erg belangrijk om uw woonsituatie en de eventuele samenstelling van uw gezin mee te nemen in uw besluit. Zo doet u er goed aan om geen teruggetrokken, rustig katje in een omgeving te plaatsen met drukke, jonge kinderen. Een actief, ondernemend en speels katje zal zich mogelijk juist erg snel vervelen in een rustig huis waar hij of zij veel alleen is.

Woont u op de bovenste verdieping van een flat, midden in een drukke stad of langs een zeer drukke hoofdweg? Dan is een actieve buitenkat mogelijk niet de meest ideale match. Ondanks dat sommige katten prima kunnen wennen aan het uitsluitend binnenshuis leven, zijn er ook een hoop katten die hier simpelweg niet aan kunnen wennen en uit frustratie het huis op zijn kop zetten. 

Leeftijd van een kitten

Wettelijk gezien mogen kittens pas vanaf 8 weken bij de moeder weg om naar hun nieuwe huisje toe gaan en niet eerder. Bij raskittens zal dit zelfs pas vanaf 13 weken zijn. Het is daarnaast van belang dat zij bij een leeftijd van 9 weken hun eerste inenting krijgen. Het inenten zal bescherming bieden tegen (besmettelijke) ziektes waar zij ernstig ziek van kunnen worden. Naast vaccineren is het ook belangrijk om uw kitten te ontwormen en te behandelen met een geschikt antivlo- en tekenmiddel.

Waar haal ik mijn kitten vandaan?

Asiel:

Veel mensen denken meteen aan een fokker als zij overwegen een kitten aan te schaffen. Een logische gedachte, maar wist u dat er in het asiel ook regelmatig kittens worden gebracht? U kunt overwegen om eerst een kijkje te nemen bij het asiel, voordat u besluit naar een fokker te gaan. Sommige mensen vermoeden dat de meeste dieren naar het asiel zijn gebracht, omdat zij bepaalde (gedrags)problemen hebben of iets dergelijks. Echter zitten er ook heel veel dieren in het asiel vanwege andere redenen. Hierbij kunt u denken aan een overleden baasje of bijvoorbeeld een ongewenst nestje kittens.
Als u ervoor open staat kunt u dus ook kiezen om een kitten een tweede kans te bieden op een liefdevol thuis! Dieren die in het asiel terechtkomen worden in principe altijd eerst goed onderzocht door een dierenarts. Ze krijgen hun vaccinaties, een chip en worden in veel gevallen ook gecastreerd/gesteriliseerd. 

Fokker:

Toch liever een kitten van een fokker? Dan zijn er een aantal dingen waar u goed op moet letten. Kies altijd voor een betrouwbare fokker die alles op orde heeft. Een goede fokker steekt veel tijd en energie in het verzorgen en begeleiden van het nestje. Een goede fokker zorgt daarnaast altijd voor de aanwezigheid van de moederpoes en laat de kittens opgroeien in een schone, huiselijke omgeving. 
Ze beantwoorden maar al te graag uw vragen en geven u de tijd om rustig bij het nestje te kijken. Ook hebben ze er vaak geen problemen mee als u meerdere keren langs wilt komen om bij het nest te kijken. 

Bekijk de kittens goed en probeer in te schatten of ze in een goede conditie verkeren. Zijn de oren, oogjes en het neusje schoon? Voelt het kitten niet ondervoed? Bovendien hoort de anus schoon te zijn en de huid & vacht geen problemen te vertonen zoals bijvoorbeeld schilfers, kale plekken of korstjes. Ziet u kleine, zwarte puntjes in de vacht? Dit kan duiden op vlooienpoepjes. 

Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoe de kittens reageren op geluiden en hun omgeving. Dieren kunnen altijd schrikken van harde geluiden, maar een goed gesocialiseerd dier herstelt zichzelf snel na een dergelijke gebeurtenis. Naast omgevingsgeluiden is het ook belangrijk om te zien hoe kittens reageren op aanrakingen. Kunt u ze makkelijk aaien en oppakken of verstoppen ze zich?
De omgang met een kitten dat niet goed gesocialiseerd is kan erg tijdrovend zijn. De verzorging van de vacht en nagels is erg lastig, en het katje kan erg veel stress ervaren als hij bijvoorbeeld opgepakt moet worden tijdens een controle door uw dierenarts. 

Ook kunt u de fokker om een inentingsbewijs vragen en vragen of de ouderdieren gecontroleerd zijn op bepaalde (erfelijke) afwijkingen. Aangezien kittens al op erg jonge leeftijd besmet kunnen raken met wormen, kunt u vragen of ze recentelijk al ontwormd zijn.

Particulier:

Mocht u een kitten willen aanschaffen via een particuliere partij, wees er dan erg alert op of deze niet veel verschillende nestjes heeft. De kans is groot dat dit een broodfokker is die de dieren op een vreselijke manier behandelen, door ze constant nestjes te laten krijgen. Broodfokkers nemen het welzijn en de gezondheid van de dieren voor lief en denken enkel aan de inkomsten die zij genereren met de verkoop. Soms besluiten mensen toch een dier van een broodfokker over te nemen om het beestje van deze erbarmelijke omstandigheden te redden, maar helaas is dit voor deze handelaren des te meer reden om hiermee te blijven doorgaan. 

Uiteraard zijn er ook particulieren die graag één keer of heel af en toe een nestje fokken, omdat zij eenvoudigweg genieten van het grootbrengen van een nestje. 

Wat heeft een kitten allemaal nodig? 

Het is vanzelfsprekend dat bij de aanschaf van een kitten diverse kattenproducten in huis gehaald moeten worden. Wat heeft u allemaal nodig om uw kitten goed te laten gedijen? 

  • Een complete kittenvoeding: Kittens hebben specifieke voedingsbehoeften en daarom een speciale kittenvoeding nodig. Om gezond op te kunnen groeien hebben ze een complete, uitgebalanceerde maaltijd nodig die hun groei en ontwikkeling helpt te ondersteunen. De groeiperiode is dus een belangrijke fase, waarin mede de gezondheid van de toekomstige volwassen kat wordt bepaald. Zorg voor een hoogwaardige, complete voeding, waarbij u droogvoer en natvoer met elkaar afwisselt. 

    Het raadplegen van een dierenarts voor een passende voeding en voedingsadvies kan erg handig zijn. Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voedsel over meerdere kleine maaltijden. Dit bevordert niet alleen een gezonde spijsvertering, maar kan ook een plezierige afwisseling zijn voor uw kitten. Daarnaast is het hebben van een consistente voedingsroutine belangrijk. Voer uw kitten op vaste tijden en vermijd grote schommelingen in het voedingsschema. Vergeet niet dat uw kat gedurende de hele dag moet kunnen beschikken over voldoende vers en schoon drinkwater.

  • Voer- en waterbakje: katten drinken graag op verschillende plekken, dus plaats bij voorkeur meerdere drinkbankjes of waterfonteinen in huis. 

  • Kattenmandje: Alhoewel veel katten prima op de bank of uw bed kunnen slapen, doet u er goed aan een eigen mandje voor uw kitten aan te schaffen. Plaats dit mandje op een rustige plek, zodat uw huisdier zich altijd kan terugtrekken en ongestoord kan rusten.

  • Kattenbak en kattenbakvulling: Kattenbakken en kattenbakvullingen zijn er in verschillende soorten en maten. U kunt kiezen voor een open of gesloten kattenbak, voor fijn kattengrit of voor bijvoorbeeld grove kattenbakkorrels. Voor kittens en hun kleine pootjes zijn extra zachte, fijne kattenbakvullingen aan te raden.
    Heeft u meerdere katten in huis? Zorg er dan voor dat iedere kat een eigen kattenbak heeft. 
    Katten hebben van nature een afkeer voor vieze luchtjes. Ze doen hun 'boodschap' dan ook niet graag in de buurt van hun voer-, drink- of slaapplek. Daarom is het aan te raden de kattenbak en voer- en waterbakjes in aparte ruimtes te plaatsen, zodat uw kat probleemloos kan eten en drinken. 

  • Krabpaal: Een krabpaal of krabmeubel is onmisbaar voor katten. Het is van groot belang dat uw kat zijn nagels kan verzorgen door te krabben. Katten krabben om verschillende redenen. Ergens aan krabben is een manier om hun territorium af te bakenen, zich te ontspannen en de nagels te verzorgen zodat deze niet ingroeien. Als u geen krabpaal in huis haalt, is de kans groot dat uw kat een ander meubel zoekt om dit alsnog te kunnen doen. 

  • Kattenspeeltjes: Speelgoed is niet alleen goed voor de mentale ontwikkeling van uw kitten, het helpt ook energie kwijt te kunnen raken en de kans op verveling en het ontstaan van ongewenst gedrag te verkleinen.

  • Verzorgingsproducten: Hieronder vallen borstels, kammen, ontwormingsmiddelen en antivlo- en tekenproducten. Ook kunt u wondzalfjes, haarbalpasta's en een kattenshampoo bestellen. 

  • Overige producten: Natuurlijk kunt u ook lekkere kattensnacks bestellen om uw kitten af en toe eens te belonen met een lekker tussendoortje. Kies voor kleine, zachte snacks en geef snacks altijd met mate. 
    Wilt u uw kat uiteindelijk de mogelijkheid geven om zelfstandig naar binnen en naar buiten te kunnen gaan, dan is een kattenluik onmisbaar. Voor katten die buiten komen is het aan te raden om voor een halsbandje (met belletje en evt. adreskokertje) te zorgen.

    Tip: 
    Schaf een reismandje aan en leer uw kitten al op jonge leeftijd dat dit een veilige, rustige plek is. Forceer het niet en sluit in eerste instantie het deurtje voorlopig niet. Gebruik een reisboxje nooit om uw kat (langdurig) in op te sluiten. Een reisbox kan voor de nodige stress zorgen wanneer katten dit niet gewend zijn, dus dit op jonge leeftijd introduceren maakt een dierenartsbezoek mogelijk al een stuk minder stressvol.

Het introduceren van uw nieuwe kitten

U hebt alles goed uitgezocht en eindelijk de perfecte match gevonden! Het moment dat u uw nieuwe huisgenootje mag ophalen is een spannend en bijzonder moment. U wilt natuurlijk dat alles goed verloopt, zodat uw kitten een goede eerste indruk heeft. Het wordt afgeraden om uw kitten meteen los te laten en door het hele huis te laten struinen. Het is goed om te beseffen dat uw kitten zojuist uit het warme vertrouwde nest is gehaald en opeens alleen in een wildvreemde omgeving is, zonder moeder, broertjes en zusjes! Geef uw kitten daarom eerst een eigen kamertje met wat eten, drinken en een kattenbak om tot rust te kunnen komen. 

Heeft u nog andere huisdieren? Wacht dan tenminste een dag voordat u uw kitten introduceert aan uw hond of kat. Het is erg belangrijk om dit voorzichtig en geleidelijk te doen, zonder eventuele conflicten. Is er veel onrust en/of stress, stel de kennismaking dan bij voorkeur langer uit. Een slechte kennismaking/conflict voorkomen is beter dan genezen. U zult veel meer tijd kwijt zijn aan het terugwinnen van vertrouwen en het herstel van de onderlinge rust, dan wanneer de eerste kennismaking meteen goed verloopt. 

Een kitten opvoeden

De opvoeding van een kitten begint al bij de moederpoes. Dit is één van de redenen dat het belangrijk is dat kittens lang genoeg in het nest blijven, zodat zij al de nodige opvoeding van hun moeder krijgen. De moeder leert haar kittens namelijk o.a. dat zij bepaalde dingen niet mogen of dat ze niet bang hoeven te zijn voor bijvoorbeeld het geluid van de stofzuiger. Kittens volgen van nature hun moeder en wanneer zij zien dat de poes niet bang is voor bepaalde dingen, zullen ze dit gedrag al snel van haar overnemen.

Zodra uw kitten met u mee naar huis gaat, neemt u de opvoeding over. Begin vanaf dag één al met opvoeden en wees consequent, maar eerlijk. Kittens leren het snelste als er een beloning volgt op gewenst gedrag. Belonen is dan ook veel effectiever dan straffen. Beloon uw kitten als er aan de krabpaal gekrabd wordt, als het plasje in de kattenbak gedaan is, enzovoort. 

Het is beter om ongewenste gedragingen zo veel mogelijk te voorkomen. Iets afleren kost namelijk veel meer tijd en moeite. Zet daarom kwetsbare spullen tijdelijk weg en barricadeer voorlopig de plekken waar uw kitten niet mag komen. 

De socialisatie

De socialisatieperiode van een kat vormt een belangrijke fase waarin de kat sociale vaardigheden ontwikkelt. Als het ware zijn er twee socialisatieperiodes. De eerste is van 3 - 7 weken, oftewel tijdens de periode in het nest. Daarom is het ook erg belangrijk dat het nestje, in het bijzijn van de moeder, kunnen opgroeien in huiselijke sfeer waar zij meteen al allerlei dingen ervaren.
De tweede fase gaat van start vanaf 8 weken oud. Gedurende deze periode leert de kat verder om te gaan met diverse situaties, soortgenoten, andere dieren en mensen. Belangrijke aspecten van de socialisatie omvatten vertrouwdheid met dagelijkse handelingen zoals oppakken, aanrakingen, vacht- en nagelverzorging, gebruik van de kattenbak, spelen, en het wennen aan normale huishoudelijke geluiden. 

  1. Kattenbaktraining: Begin met het kiezen van de juiste locatie voor de kattenbak. Kies een rustige plek waar uw kitten niet gestoord wordt en plaats de bak niet in de buurt van hun eet- en drinkplek. Daarnaast kan het experimenteren met verschillende soorten kattenbakken belangrijk zijn. Sommige katten geven de voorkeur aan open bakken, terwijl anderen zich meer op hun gemak voelen in afgesloten varianten.
    Positieve bekrachtiging is een krachtige tool. Versterk gewenst gedrag door uw kitten te belonen met kattensnoepjes na een succesvolle toiletgang. Dit helpt een positieve associatie met de kattenbak te creëren. Doe dit echter niet als uw kitten nog bezig is, maar wanneer hij of zij de bak verlaat.

  2. Dierenartsbezoeken: Een regelmatig bezoek aan de dierenarts is belangrijk voor het handhaven van de gezondheid van uw opgroeiende kat. Deze bezoeken helpen niet alleen uw kitten te socialiseren, maar ook om mogelijke gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen en preventieve maatregelen te nemen.
    De dierenarts controleert bijvoorbeeld het gewicht en het gebit van uw kat. Ook is het belangrijk uw kat vaccinaties te geven tegen veel voorkomende kattenziektes. Daarnaast zijn preventieve behandelingen tegen vlooien, teken en wormen onmisbaar. Dit laatste kunt u uiteraard zelf thuis doen en hoeft u niet per se door een dierenarts te laten doen. Vindt u dit toch lastig of spannend om bij uw jonge kitten te doen, twijfel dan niet om uw dierenarts te vragen dit voor u te doen.

  3. Speeltijd en stimulatie: Speelgedrag is erg belangrijk voor kittens. Sociaal spel begint al op een leeftijd van 4 weken. Ze spelen dan met hun moeder en de andere kittens. Als het te hard gaat, dan zal het spel in de meeste gevallen gestopt worden. Het is daarom ook belangrijk dat u uw kitten laat stoppen als hij of zij te fel met u begint te spelen.
    Kittens hebben een overvloedige energie en voldoende speelmogelijkheden zijn dan ook belangrijk voor hun fysieke en mentale ontwikkeling.
    Katten zijn van nature echte jagers. Door te spelen kan een kat het natuurlijke jachtinstinct bevredigen. Vergeet bij het kunnen uiten van natuurlijk gedrag ook niet het belang van krabpalen en een stimulerende omgeving, waar uw kat lekker op onderzoek kan.

Katten zijn geen honden. Hoewel dit misschien voor de hand ligt, is het handig om te begrijpen dat het trainen van uw kat niet hetzelfde werkt als bij een hond. Katten zijn van nature onafhankelijk en werken niet altijd even gemakkelijk samen. Hier zijn enkele tips die u in gedachten kunt houden:

  • Katten reageren effectiever op beloningen, zoals bijvoorbeeld kattensnoepjes, en minder goed op straffen.

  • Kies voor korte trainingssessies om de aandacht van uw kat vast te houden.

  • Begin op jonge leeftijd voor de beste resultaten.

  • Forceer niets! Laat de kat zelf bepalen wanneer hij of zij genoeg heeft van de training en laat het hier dan ook bij.

Wist u dat u bij Brekz een breed scala aan producten voor kittens kunt bestellen tegen de scherpste prijzen? Bekijk ons complete assortiment en bestel snel en eenvoudig alles voor uw kitten online.

Andere blogartikelen lezen?

Meer weten over katten en kittens? Op onze blogpagina leest u alles over uw kitten, voeding, gezondheid en gedrag. 


Houd me op de hoogte

Je ontvangt eenmalig een e-mail zodra dit product weer op voorraad is.

E-mailadres
Ongeldig e-mailadres Ongeldig e-mailadres Je bent al aangemeld voor dit product. Er is iets misgegaan
Je e-mailadres wordt niet gebruikt voor andere doeleinden.